Zupa jaglana

Coś lekkiego na nowy rok, aby odsapnąć po świąteczno-sylwestrowym tygodniu smakowitości ;-). Tę zupę podejrzałam w książce Beaty Sokołowskiej “Alkaliczny styl życia“, która jest bardzo pomocna dla zainteresowanych równowagą kwasowo-zasadową organizmu.

Przepis podejrzałam, ale zrobiłam po swojemu według kuchni Pięciu Przemian 🙂

Dla ułatwienia początkującym produkty ułożyłam według kolejności dodawania do potrawy.

Zupa jaglana
Zupa jaglana

Składniki na zupę jaglaną:

  • 2,5 litra wrzątku (lubimy gęste zupy)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki macierzanki
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • ćwierć selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli kamiennej (my mało solimy)

Zagotować wodę i dodać kurkumę, macierzankę, majeranek, lubczykliście laurowe.

Następnie dodać pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, ziemniaki, zmielone siemię lniane i dokładnie opłukaną kaszę jaglaną. Zagotować.

Dodać pokrojony w talarki por, pokrojone w kostkę: cebule, seler i czosnek, a do tego ziele angielskie. Zagotować.

Dodać sól i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe.

Taka zupa jest dobra nie tylko dla dorosłych, ale i dla małych dzieci. Szczególnie nasz najmłodszy bobas ją lubi.

Zupa jaglana
Zupa jaglana

Zupa jaglana
Zupa jaglana

Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!


 

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa jaglana
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)