Zupa krem z dyni z migdałami to pomysł, na który wpadłam całkiem niedawno. To znaczy ja wiem, że zupa krem z dyni istnieje od dawna, ale każdy robi ją inaczej, a ja robię ją tak, że palce lizać 😉
Składniki na zupę krem z dyni z migdałami dla 4 osób:
- 600 ml wody
- 6 łyżek nieugotowanej wypłukanej kaszy jaglanej
- 50 dag dyni
- 2 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- mała cukinia
- marchewka
- pietruszka
- 15 cm pora
- kawałek selera
- kilkanaście migdałów lub kilka orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek albo oleju kokosowego
Przyprawy:
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki zmielonego kardamonu
- sól i pieprz do smaku (choć ja do tej zupy nie używam)
- kilkanaście listków świeżego oregano lub bazylii
Zupa krem z dyni z migdałami – przygotowanie
Zagotować wodę i wrzucić do niej wszystko pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, cukinii, migdałów i oleju. Gotować z przyprawami 15 minut.
Włożyć cukinię pokrojoną jakkolwiek i gotować około 5 minut.
Wyłączyć gaz, dodać czosnek oraz olej i ostrożnie zmiksować potrawę na gładką masę. Migdały czy orzechy posiekać z garścią liści oregano lub bazylii (nie bój się, będzie pyszne). Zupę wlać do miski, posypać kruszonką i gotowe.
Smacznego 🙂
UWAGA!
Zupa krem z buraków czerwonych z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.
ZAPRASZAMY!
Przed kursem obawiałam się, że nauka nowych potraw zajmie mi dużo czasu. Dzięki odbyciu kursu schudłam i mam zdecydowanie więcej energii. W kursie szczególnie podobały mi się interesujące przepisy i informacje, jakie nam przekazywaliście. Polecam ten kurs, dlatego że warto coś dla siebie zrobić. Zadbać o swoje wnętrze.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Fajny przepis, chciałabym spróbować 🙂
I przyznaję lajka za “pokrojone jakkolwiek” 😀
You’ve made my day 😀 😀 😀
Ha ha! 🙂 Bardzo się cieszę, że Cię rozbawiłam 🙂 🙂 Rozbawił mnie Twój komentarz, dzięki 🙂
50 dag dyni to mniej więcej ile, czy może być mrożona?
Zrobiłam wczoraj wieczorem, zjadłam dzisiaj 🙂 Rewelacja! Zamieniłam migdały na laskowe i podprażony słonecznik, dolałam więcej wody i rzeczywiście “palce lizać”. Dziękuję za przepis i proszę o więcej 🙂