Zupa pomidorowa z topinamburem

Kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam, aby mieć olbrzymie ziarna słonecznika, by nie musieć ich ciągle łuskać. Nawet wyobrażałam sobie, że mam tak wielkie ziarno, że jest w nim mój pokój, a ja obgryzam ściany 😉 Prędzej czy później marzenia się spełniają 🙂

Może nie w takiej skali, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂

Topinambur to słonecznik bulwiasty. Jak go użyć nie każdy wie. Taka zupa jest jedną z propozycji, jak go wykorzystać. Najsmaczniejszy jest na surowo. Można użyć go na przykład do surówki. U nas rośnie on w ogródku, ale w sklepach również można go już całkiem często znaleźć. Warto go jeść, warto.

Składniki na zupę pomidorową z topinamburem dla 2-3 osób:

  • 600 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szczypta słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 400 ml przecieru pomidorowego passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka bulw topinamburu lub kawałek białej rzodkwi
  • 2 szczypty zdrowej soli (dodaj na koniec)
  • garść świeżej bazylii lub oregano
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Zagotuj wodę i włóż pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Gotuj około 5 minut. Po tym dodaj przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksuj i zagotuj. Sól daj na koniec, jeśli czujesz potrzebę. Olej pomiń będąc na diecie warzywno-owocowej.

Zupę przelej do misek, posyp pokrojonym w kostkę topinamburem lub białą rzodkwiąbazylią lub oregano i gotowe.

Zupa pomidorowa z topinamburem
Zupa pomidorowa z topinamburem

Zupa pomidorowa z topinamburem
Zupa pomidorowa z topinamburem

Dlaczego warto jeść topinambur?

Bulwy topinambura zawierają w swoim składzie inulinę – rodzaj prebiotyku. Mikroflora bakteryjna obecna w jelicie grubym rozkłada inulinę na kwasy organiczne: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które obniżając Ph jelita zapobiegają powstawaniu w nim chorobotwórczych bakterii i grzybów. Ponadto jest bogatym źródłem witamin B i K oraz mikroelementów, takich jak: sód, wapń, potas, magnez oraz jod.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa pomidorowa z topinamburem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania