Kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam, aby mieć olbrzymie ziarna słonecznika, by nie musieć ich ciągle łuskać. Nawet wyobrażałam sobie, że mam tak wielkie ziarno, że jest w nim mój pokój, a ja obgryzam ściany 😉 Prędzej czy później marzenia się spełniają 🙂
Może nie w takiej skali, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂
Topinambur to słonecznik bulwiasty. Jak go użyć nie każdy wie. Taka zupa jest jedną z propozycji, jak go wykorzystać. Najsmaczniejszy jest na surowo. Można użyć go na przykład do surówki. U nas rośnie on w ogródku, ale w sklepach również można go już całkiem często znaleźć. Warto go jeść, warto.
Składniki na zupę pomidorową z topinamburem dla 2-3 osób:
- 600 ml wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- szczypta słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 400 ml przecieru pomidorowego passaty
- 2 ząbki czosnku
- kilka bulw topinamburu lub kawałek białej rzodkwi
- 2 szczypty zdrowej soli (dodaj na koniec)
- garść świeżej bazylii lub oregano
- 1 łyżeczka oleju lnianego
Zagotuj wodę i włóż pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Gotuj około 5 minut. Po tym dodaj przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksuj i zagotuj. Sól daj na koniec, jeśli czujesz potrzebę. Olej pomiń będąc na diecie warzywno-owocowej.
Zupę przelej do misek, posyp pokrojonym w kostkę topinamburem lub białą rzodkwią, bazylią lub oregano i gotowe.
Bulwy topinambura zawierają w swoim składzie inulinę – rodzaj prebiotyku. Mikroflora bakteryjna obecna w jelicie grubym rozkłada inulinę na kwasy organiczne: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które obniżając Ph jelita zapobiegają powstawaniu w nim chorobotwórczych bakterii i grzybów. Ponadto jest bogatym źródłem witamin B i K oraz mikroelementów, takich jak: sód, wapń, potas, magnez oraz jod.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz