Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć żuru lub barszczu białego. Żurek można przygotować na bazie zakwasu z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. Nie każdy wie, że można go również przygotować na bazie soku z kiszonych ogórków – nauczyłem się tego od Uli, mamy mojej żony.
Wykorzystanie w tym celu soku z ogórków to przyjemne z pożytecznym – nie każdy lubi go pić, a dobrze jest spożywać witaminy i inne cenne mikroelementy w nim zawarte. Dodatkowo, przygotowanie tradycyjnego zakwasu zajmuje kilka dni i nie zawsze jest na to czas.
Możesz się zastanawiać, jak smakuje taki żurek ogórkowy, czy to w ogóle ma coś wspólnego z białym barszczem? Też miałem takie wątpliwości, jednak już od pierwszego skosztowania, przepis z sokiem ogórkowym króluje w naszej kuchni i to nie tylko w święta 🙂
Składniki na żurek ogórkowy:
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 litr wody
- 1/2 litra soku z ogórków kiszonych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz do smaku
- 2 gotowane jajka
- 2 kawałki białej kiełbasy
Warzywa obieram i myję, wrzucam do zagotowanej wody. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i majeranek. Gdy warzywa lekko zmiękną zmniejszam gaz i wkładam surową białą kiełbasę, parzę ją na wolnym ogniu przez 30 minut.
Kiełbasę wyjmuję i po przestygnięciu kroję na talarki. Do przestygniętego wywaru wrzucam pokrojoną kiełbasę, wlewam sok z ogórków i jogurt naturalny.
Gotowe! Teraz wystarczy przelać na talerze, dodać po połówce gotowanego jajka i przystroić zieleniną (natka pietruszki).
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Naprawdę świetny blog. Z ogromną przyjemnością go czytam. Bardzo podoba mi się styl i zawartość tego bloga.
Czuję się zmanipulowana! Oczywiście POZYTYWNIE!
pozdrawiam Bożena
Witamy Cię Bożeno na naszym blogu. Bardzo się cieszymy, że znajdujesz na nim dla siebie coś wartościowego. Komentarze takie jak Twój są szczególnie cenne, bo utwierdzają nas w przekonaniu, że warto go prowadzić 🙂
To baaaardzo (!) intrygująca propozycja; nigdy bym na cos takiego nie wpadła!
Jutro zdecydowanie 1-sza próba smaku……. Bardzo jestem go ciekawa!
To prawda, dla mnie ten żurek było cudownym odkryciem (dzięki mamie Tatiany) – nasze dzieci za nim przepadają 🙂
Żurek podany na Wielkanocne śniadanko … wszystkim smakował ☺
Jestem waszą czytelniczką bardzo krótko a już 1 przepis wypróbowany.
Dla mnie i mojego męża rewelacja. Przepis podałam dalej, niech inni zasmakują…Dziękuję.
Pozdrawiam Ania
Witaj Aniu na naszym blogu! 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis Wam zasmakował i dziękuję za podanie go dalej 🙂
Bardzo swietny Blog, ciesze sie ze go znalazlam, przepisy sa bardzo latwe w wykonaniu i swietnie smakuja. Dziekuje Wam Tatiano i Michale za tak Piekny kulinarny blog,Pozdrawiam Was sertdecznie