Stojąc przed półką współczesnego supermarketu zdarza się, że zamiast przyjemności z robienia zakupów mam ból głowy i frustrację. Kilkanaście rodzajów mąki, kilkumetrowa pólka z różnymi rodzajami masła i margaryny. Końca regału z olejami nawet nie widać… Co kupić, który produkt wybrać, czym się kierować przy dokonywaniu decyzji?
Z tęsknotą myślę wtedy o czasach sprzed 100-200 lat, Ówcześni ludzie na pewno nie mieli takich dylematów. A dlaczego by się nie przyjrzeć temu, co wtedy jadali? Nie było produktów wysoce przetworzonych, bazowali głównie na produktach roślinnych wyhodowanych we własnym gospodarstwie lub pochodzących z najbliższej okolicy. Mieli wyraźny podział na to, co jada się codziennie (chudo) oraz od święta (trochę mniej zdrowo). Dlaczego do zdrowego odżywiania nie poszukać inspiracji właśnie w tych czasach?
Zapraszam do wysłuchania podcasu z prezesem Kwidzyńskiego Towarzystwa Kulturalnego Justyną Liguz. Justyna na co dzień jest szefową pracowni regionalnej w Kwidzyńskim Centrum Kultury i specjalizuje się w historii rejonu Kwidzyna i Powiśla.
Z tego podcastu dowiesz się:
- Skąd historycy pozyskują wiedzę, również tą dotyczącą zwyczajów żywieniowych?
- Kto zamieszkiwał w wieku XIX w rejonie Kwidzyna i Powiśla?
- Co było podstawą ich diety?
- Jak często jadali posiłki?
- Kto, gdzie i w jakich okolicznościach wynalazł wekowanie i lodówkę?
- Jak rozprzestrzeniała się wiedza o przepisach i sposobach konserwacji żywności?
- Czy ludzie w XIX wieku zwracali uwagę na zdrowe odżywianie?
- Co to jest zagraj?
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 53:14 — 61.2MB)
Śledź nas: Apple Podcasts | RSS | More
Jak możesz słuchać podcastu?
- na blogu – wszystkie podcasty z naszego bloga,
- na dowolnym odtwarzaczu mp3, pliki możesz pobrać z bloga i przegrać je na swój odtwarzacz.
- Filmiki instruktażowe – jak najwygodniej słuchać na swoim telefonie – to banalnie proste! 🙂
Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robią już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze ze sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!
Oceń mój podcast – Kuchnia powiślańska
Jeżeli chcesz mi się jakoś odwdzięczyć to najlepszym dla mnie podziękowaniem będzie pozostawienie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.
-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes
Notatki do tego odcinka podcastu:
- Źródła informacji o zwyczajach żywieniowych XIX
- Ziemia Malborska – ksiądz Władysław Łęga
- Opracowania Oskara Kolberga
- Blog Justyny Liguz – Galeria historii Powiśla
- Książka Grażyny Michalik “Smaki Powiśla” – tradycyjne XIX wieczne przepisy staropolskie
Bardzo fajne informacje. Te o początkach pasteryzacji i lodówki. Polecam!