Aronię nie każdy potrafi zjeść prosto z krzaka. Jest co prawda słodka, ale też i cierpka. My aby wchłonąć ilość większą niż kilka kulek, robimy z niej koktajl, pudding albo kisiel. Ostatnio zrobiłam tak wyśmienity koktajl z aronii z dodatkiem jabłek i bananów, że chłopcy wyrywali sobie z nim szklankę i maluch strasznie się umazał 🙂
Składniki na wyśmienity koktajl aroniowy:
- szklanka aronii
- 4 jabłka
- 2 banany
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1 łyżka miodu (można pominąć)
Wszystkie składniki zmiksować, przelać do kubków i udekorować listkami mięty.
Porcja dla 4 osób.
Jej wspaniałe właściwości wynikają z dużej zwartości witamin (między innymi C, E, A) przez co jest postrachem, wymiataczem wolnych rodników z naszego organizmu. Oczywiście wolne rodniki w małych ilościach są nawet dla organizmu korzystne, pomagają zwalczać wirusy i inne patogeny. Jednak ich nadmiar powoduje stany zapalne i szybsze starzenie się komórek. W obecnych czasach (stres, zanieczyszczenia, żywność niskiej jakości) zdecydowana większość ludzie cierpi na nadmiar wolnych rodników i aronia pozwala z nimi skutecznie się uporać. A jeśli lubisz jagody goji, to jest to nasz rodzimy, polski odpowiednik.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz