Czego to mama nie wymyśli, aby dziecko zjadło tyle warzyw, ile właśnie mama chce. Bo jeść je, ale czy mama może być zadowolona z takiej ilości? Czy aby na pewno zjadło wystarczającą ilość brokuła? Zawsze ten sam problem, a właściwie wyzwanie. “Maluszku, zjedz brokuła proszę.” “Nie, dziękuję, jus jadłem.” “A sosik z kuleczkami zjesz?” “Tak, poplosę.” 😉
I tak powstał bardzo smaczny krem brokułowo-dyniowy do soczewicy.
Składniki na smakowitą soczewicę z kremem brokułowo-dyniowym dla 2 osób:
- 400 ml wody
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 0,25 brokuła
- 0,5 szklanki pokrojonych w słupki dyni
- 1 szczypta całych ziaren kminku
- 1 liść laurowy
- łyżeczka lubczyku
- 2 szczypty słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki zdrowej soli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki wiórków kokosowych, albo kilka łyżek mleka kokosowego
- 1 szklanka soczewicy czarnej + 1,5 szklanki wody
Soczewicę czarną wypłucz i gotuj 25 minut od zagotowania na małym ogniu. Do tej potrawy będzie pasowała również soczewica zielona i brązowa.
Warzywa pokrój jakkolwiek, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do garnka z wodą włóż przyprawy, marchewkę, cebulę, pietruszkę, dynię i wiórki kokosowe. Gotuj 10 minut. Dodaj posiekanego nożem brokuła i gotuj jeszcze 5 minut. Wyłącz gaz, dodaj czosnek i wszystko zmiksuj na gładki krem.
Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.
Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fitoskładników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym. Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.
Zastanawiasz się, jak wdrożyć zdrowe produkty do swojej kuchni, tylko nie wiesz, jak się za to zabrać? Zapraszam Cię do kursu W 4 tygodnie zmień swoją kuchnię na zdrową. Wdrożymy Cię krok po kroku w tajniki zdrowej kuchni.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Zostaw komentarz