Browni makowe bezglutenowe

W końcu udało się! Chciałam zrobić ciasto z makiem, ale żeby nie było z nim za dużo pracy, aby nie było tam glutenu i w ogóle aby było super zdrowe i do tego bardzo smaczne. Pierwszy raz spróbowałam na Boże Narodzenie, ale było nie jak ciasto, tylko bardziej jak zwarty i zdecydowanie za słodki pudding. Dało się zjeść, ale szału nie było. Ten upiekłam w piątek wieczorem przed Wielkanocą…

Nic już miałam nie robić, ale to ciasto chodziło mi już długo po głowie (piękny jest nasz język polski ;-). Święta są doskonałą okazją – jest wówczas więcej osób do testowania. A zatem upiekłam je w piątek wieczorem, a smakowaliśmy w sobotę i połowa ciasta zniknęła.

Ja naprawdę lubię taką konsystencję ciasta – podobna do browni z fasoli. Można spokojnie dać je dziecku, które nie jada słodyczy. Ciasto ma w sobie mnóstwo wapnia z maku i migdałów oraz magnez z gryki. I do tego błonnik. No świetne jest! To znaczy dla naszej rodziny jest świetne i Michała siostrze również bardzo zasmakowało.

I wcale nie jest tylko na święta!

Składniki na browni makowe bezglutenowe:

Ciasto:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (może być szklanka kaszy jaglanej)
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (mi wystarczyło 2,5 pomarańczy)
  • 0,5 szklanki mleka, np. roślinnego
  • 6 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki migdałów lub innych orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • skórka z 2. pomarańczy

Spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka płatków owsianych

Polewa:

  • 8 łyżek tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • po 4 łyżki kakao i karobu

Nasz eBook dzięki któremu zdrowo schudniesz!

Sposób przygotowania

Upewnij się, że w daktylach nie znajdziesz pestki i zalej je wrzątkiem, a po 10 minutach wymieszaj z płatkami owsianymi i niech czekają. Wyciśnij 1 szklankę soku z pomarańczy (zaraz wykorzystasz skórkę).

Kaszę wypłucz i daj do garnka. Mak, jeśli dasz radę, również przepłucz i daj do tego samego garnka. Wlej wodę, mleko i sok z pomarańczy. Gotuj 30 minut (od czasu do czasu zamieszaj). Po tym czasie dodaj miód i dokładnie zmiksuj. Ja używam tego blendera kielichowego, ale ręczny też może być.

W międzyczasie ugotuj skórkę z pomarańczy: Gdy wyciśniesz sok z pomarańczy oddziel skórkę pomarańczową od tej białej wewnętrznej. Pokrój ją na małą kostkę i ugotuj w 100 ml wody (15 minut).

Przygotuj spód:

daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i wyłóż tym blachę do pieczenia. Ja zawsze na blachę kładę najpierw papier do pieczenia.

Przygotuj ciasto:

Gdy ciasto będzie zmiksowane dodaj posiekane orzechy, całe rodzynki i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód.

Całość wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 st. opcja dół i piecz 20 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj kolejne 10 minut (aby skorzystać z ciepła w piekarniku) i dopiero wyjmij ciasto. Gdy przestygnie wylej na nie polewę i wstaw do chłodnego miejsca. Ja wstawiłam je na noc do lodówki i zrobiła mi się na polewie rosa. Ale gdybym ciasto wystawiła po 2. godzinach, rosy by nie było.

A polewę zrób tak:

rozpuść tłuszcz kokosowy, dodaj ksylitol, kakao oraz karob i dokładnie wymieszaj (najwygodniej blenderem). Polewa będzie chrupiąca. Jeśli zaś nie chcesz aby chrupała, zmiel najpierw ksylitol na puder.

Browni makowe bezglutenowe
Browni makowe bezglutenowe
Browni makowe bezglutenowe
Makowe bezglutenowe
Browni makowe bezglutenowe
Makowe bezglutenowe

Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:


 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Browni makowe bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)