Ha! To przechytrzyłam córkę, która uparcie twierdzi, że nie lubi awokado. Chłopaki je jedzą (najmłodszy z wielkim smakiem), a ona twierdzi, że za późno zaczęliśmy jej je proponować i już się nie przyzwyczai. No cóż – cwaniaczek – ale w sałatce zjadła…
Składniki na sałatkę z jajek i awokado z lubczykiem:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 dojrzałe, czyli miękkie awokado
- 1 ogórek świeży (tak około 25 cm)
- garść szpinaku świeżego
- 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę cebuli czerwonej
- 3-4 szczypty dobrej soli
- 2 szczypty pieprzu
- 0,5 łyżeczki lubczyku
Ugotowane na twardo jajka pokrój w kostkę. Ogórka obierz lub nie i pokrój w kostkę. Szpinak pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
Awokado przekrój na wskroś wokół pestki i podziel je na pół. Wyjmij pestkę i nożem pokrój awokado w kostkę jeszcze w skórce, po czym wysyp ze skórki do sałatki. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, przyprawy i zamieszaj.
W zależności od tego, jak drobno pokroisz składniki, może wyjść z tego sałatka lub pasta.
Sałatkę można zjeść ze smakiem na przykład na sałacie rzymskiej.
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
mniam mniam