Niedawno córka wróciła ze szkoły z objawami przeziębienia i pierwsze, co chciała zjeść to zupa ogórkowa. W domu akurat była super zdrowa buraczkowa, którą zjadła na wzmocnienie, a zupa ogórkowa pojawiła się za godzinę.
Jej proste składniki zazwyczaj są w domu.
Zawsze gotujemy zupy w sytuacjach osłabienia. Są zdrowe, lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze – po nich szybciej wracamy do zdrowia.
Michał mówi, że jej wygląd nie wywołuje efektu wow! No może, jak na nią spojrzeć to nie, ale przepis jest prosty i jeśli ugotuje ją Twoje nastoletnie dziecko, efekt wow może się pojawić 🙂
Składniki na zupę ogórkową:
- 15 dag piersi indyka lub kurczaka
- 2,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 por
- 2 cebule
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 8 ziemniaków
- 10 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 1 łyżka soli himalajskiej (lub inna zdrowa sól)
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, wrzuć na wrzątek (oprócz ziemniaków) i gotuj 30 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś indyka, sól oraz ziemniaki, zagotuj i gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj starte na tarce o dużych oczkach ogórki, dodaj do zupy i po zagotowaniu gotuj 10 minut.
Zupa ogórkowa gotowa, na zdrowie!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz