Pamiętam, gdy kilka lat temu po raz pierwszy posmakowaliśmy kalafiora przygotowanego na parze – to było coś niesamowitego! Miękko kruchy, ale nie rozpadający się, bogaty i delikatny w smaku, lekko słony bez konieczności solenia…
Od tamtej pory większość warzyw tj. marchewka, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaki i wspomniany oczywiście wcześniej kalafior przygotowujemy na parze. A z czym zjadać takie smakowite warzywa z pary?
Można same – są wyborne. Jednak jeżeli chcesz mieć dobrze skomponowany posiłek, to możesz do nich dodać na przykład sos z dyni i soczewicy.
Składniki na kalafior z sosem z dyni i soczewicy dla 2. osób:
- mały kalafior
- 1,5 szklanki wody do sosu
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 4 łyżki soczewicy czerwonej
- 0,5 łyżeczki zdrowej soli
- 0,5 łyżeczki curry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 liście kapusty pekińskiej
- pomidorki koktajlowe
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze (15 min).
Do drugiego garnka daj wodę, dynię pokrojoną w kostkę (hokkaido nie obieraj), soczewicę i przyprawy. Gotuj 15 minut, po czym zmiksuj blenderem z czosnkiem i oliwą. Jeśli będzie za gęste, dolej wody.
Na koniec kalafior wyłóż na talerze, polej sosem i dołóż po liściu kapusty pekińskiej oraz pomidorki.
Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko, sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory 🙂 .
U mnie ekspresowe danie obiadowe, z makaronem kukurydzianym. Wspaniałe. Dziękuję.