Potrawka z fasolą Jaś

Chcąc ograniczyć lub wyeliminować mięso stajemy przed wyborem czym je zastąpić. W tej roli świetnie sprawdzi się nasza rodzima fasola Jaś, która oprócz białka dostarcza błonnik pokarmowy, witaminy z grypy B oraz prozdrowotne fitoestrogeny.

Rośliny strączkowe były jadane przez ludzi już w epoce kamienia łupanego, jednak w ostatnich latach ich udział w przeciętnej diecie zmniejszył się na korzyść mięsa z uwagi na zwarte w nich oligosacharydy mogące powodować wzdęcia.

Jednak te niechciane właściwości strączków można złagodzić lub zupełnie wyeliminować poprzez właściwą obróbkę kulinarną: namaczanie, zmieniania wody i gotowanie bez przykrycia.

Składniki na potrawkę z fasolą Jaś:

  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki fasoli białej Jaś
  • plaster selera korzeniowego
  • mała pietruszka
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • po 2 szczypty czarnego pieprzu i papryki w proszku słodkiej
  • po 1 szczypcie kozieradki, kurkumy i macierzanki
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Fasolę namaczaj przez co najmniej 8 godzin. Następnie wypłucz i zagotuj ją w świeżej wodzie (1 litr). Przepłucz i daj do kolejnej świeżej wody. Gotuj 30 minut bez przykrycia.

Po tym czasie dodaj pokrojone w małą kostkę pietruszkę i seler. Gotuj kolejne 20 minut bez przykrycia, po czym dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotuj następne 10 minut, również bez przykrycia (do tego czasu większość wody się wygotuje).

Następnie dodaj oliwę oraz czosnek i wyłącz gaz (zostaw pod pokrywką). Za kolejne 5 minut potrawka jest gotowa do zjedzenia.

Fasolę gotujemy bez przykrycia, jak również nie popijamy podczas posiłku, aby uniknąć gazów. Najlepiej napić się co najmniej po godzinie.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.