Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami

Stoisz przed lodówką i zastanawiasz się, co dziś na kolację, a tu z wnętrza woła sałata, awokado i jakaś resztka ugotowanej soczewicy. Nie pozostaje nic tylko ułożyć z tego smaczną i pożywną sałatkę, która zapewni Ci i błonnik, i białko, i zdrowy tłuszcz, a suszone pomidory dopełnią smaku.

Składniki na sałatkę z awokado i suszonymi pomidorami dla 1. osoby:

  • szpinak 1 garść
  • sałata rzymska 0.5 główki
  • roszponka 1 garść
  • suszone pomidory z oleju po odsączeniu 3 szt.
  • awokado 0,5 sztuki
  • olej lniany 1 łyżka
  • soczewica ugotowana 1 łyżka
  • lubczyk lub czosnek niedźwiedzi 2 szczypty

Na talerzu ułóż liście szpinaku, pokrojoną sałatę rzymską, roszponkę, pomidory suszone i pokrojone awokado.

Polej olejem i posyp soczewicą. Świetnie do tej sałatki komponuje się mieszanka ziół o nazwie Zioła greckie lub lubczyk.

Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.