Stoisz przed lodówką i zastanawiasz się, co dziś na kolację, a tu z wnętrza woła sałata, awokado i jakaś resztka ugotowanej soczewicy. Nie pozostaje nic tylko ułożyć z tego smaczną i pożywną sałatkę, która zapewni Ci i błonnik, i białko, i zdrowy tłuszcz, a suszone pomidory dopełnią smaku.
Składniki na sałatkę z awokado i suszonymi pomidorami dla 1. osoby:
- szpinak 1 garść
- sałata rzymska 0.5 główki
- roszponka 1 garść
- suszone pomidory z oleju po odsączeniu 3 szt.
- awokado 0,5 sztuki
- olej lniany 1 łyżka
- soczewica ugotowana 1 łyżka
- lubczyk lub czosnek niedźwiedzi 2 szczypty
Na talerzu ułóż liście szpinaku, pokrojoną sałatę rzymską, roszponkę, pomidory suszone i pokrojone awokado.
Polej olejem i posyp soczewicą. Świetnie do tej sałatki komponuje się mieszanka ziół o nazwie Zioła greckie lub lubczyk.
Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zostaw komentarz