Morszczuk pieczony na fasolce szparagowej

Ryby często bywają na naszym stole. Jak się uda, kupujemy świeże ryby z jezior, rzek i naszego morza. Tak jest zawsze, jak tylko wyjedziemy poza dom. Często też zdarza się, że kupujemy ryby z dalszych zakątków świata. Morszczuka lubię za to, że dobrze się piecze.

Składniki na morszczuka pieczonego na fasolce szparagowej dla 1. osoby:

  • morszczuk 150 g
  • fasola szparagowa 200 g
  • marchew 1 sztuka
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • dobra sól 6 szczypt
  • pieprz czarny 2 szczypty
  • papryka mielona 2 szczypty
  • cytryna 4 plastry
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kapusta kiszona ile chcesz

Rybę umyj, posyp solą oraz pieprzem i niech postoi w lodówce co najmniej 20 minut (można dłużej). Marchewkę pokrój w słupki. Warzywa wymieszaj z oliwą.

Następnie do naczynia włóż fasolkę (świeżą lub zamrożoną) oraz marchewkę. Na warzywach połóż rybę, a na rybie ułóż plasterki czosnku, a na to plasterki cytryny. Naczynie przykryj.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni góra/dół) i piecz 30 minut. Następnie wystaw z piekarnika, przełóż na talerz, posyp migdałami i dodaj garść kapusty kiszonej.

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.