Ciekawe, czy wiesz, co to jest PĘCZAK? Nasze babki i część rodziców wiedzieli, ale czy Ty wiesz?
Jeśli nie wiesz, to dziś jest najlepszy moment, aby go poznać.
Składniki na pęczak ze szpinakiem i pieczarkami dla 1. osoby:
- woda 1 szklanka 250 ml
- kasza jęczmienna pęczak 4 łyżki
- cebula mała 1 sztuka
- pieczarki 3 sztuki
- cukinia kilka plastrów
- suszone pomidory z oleju 3 sztuki
- szpinak 2 garście
- sos do sałatek 2 łyżki lub oliwa z oliwek tłoczona na zimno
Kaszę dokładnie opłucz i daj do garnka z 1 szklanką wody. Gotuj 5 minut, po czym dodaj pieczarki pokrojone na cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę i gotuj kolejne 10 minut.
Następnie dodaj cukinię i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj szpinak, pokrojone suszone pomidory, sos do sałatek lub oliwę, zamieszaj i wyłącz gaz.
Zostaw komentarz