Często gotujemy soczewicę w większej ilości i przechowujemy w lodówce, aby móc ją dodawać do różnych potraw, a właściwie do sałatek. Sałatki to stały element naszej kuchni, ponieważ szybko się je przygotowuje, a do tego zaspokajają wszystkie nasze potrzeby w jednym posiłku.
Składniki na sałatkę z soczewicą i papryką czerwoną dla 1-2 osób:
- papryka czerwona świeża 0,5 sztuki
- świeży ogórek 0,5 sztuki
- soczewica zielona 4 łyżki suchej
- dowolna ilość ulubionych kiełków
- 2 szczypty dobrej soli
- olej lniany 2 łyżki
- pestki dyni 2 łyżki
Soczewicę opłucz i ugotuj w 0,5 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli (15 minut).
Warzywa pokrój, wyłóż na talerz, posyp szczyptą soli, dołóż soczewicę, kiełki, polej olejem i posyp podprażonymi pestkami dyni.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz