Jajecznica z cukinią i papryką

Nasz junior bardzo lubi jadać jajecznicę. Jednak nie można dać się zwieść. Dziś lubi i chce ciągle ją jeść, a potem przez kilka lat nie może na to patrzeć. Dlatego u nas składniki dodatkowe jajecznicy zmieniają się, aby za każdym razem mogła być to w zasadzie inna potrawa 😉

Składniki na jajecznicę z cukinią i papryką dla 1. osoby:

  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki cebula pokrojonej w małą kostkę
  • 5 plastrów cukinii
  • ogórek kiszony
  • 2 szczypty dobrej soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • kawałek papryki
  • kromka chleba żytniego pełnoziarnistego

Na patelni rozgrzej oliwę i daj cebulę. Posól i duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj cukinię i duś kolejne 5 minut. Daj jajka i zrób jajecznicę tak, jak lubisz.

Jajecznicę wyłóż na talerz i posyp papryką pokrojoną w kostkę.

Do tego dołóż ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki i gotowe.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.