Nasze najmłodsze dziecko bardzo lubi wszelkiego rodzaju pasty. Dajemy mu taką na talerz, a on nabiera na warzywa i zjada. Do takich past warzywnych wybiera na przykład ogórka świeżego lub kiszonego, paprykę, kalarepę, rzodkiew. Lubi je bardzo, co dla mnie jest ważne przez wzgląd na prozdrowotność soczewic.
Składniki na pastę z cukinii i soczewicy:
- cukinia mała 150 g
- soczewica czerwona 0,5 szklanki
- cebula 1 sztuka
- woda 180 ml
- kurkuma mielona 3 szczypty
- pieprz czarny 2 szczypty
- papryka mielona 3 szczypty
- dobra sól 0,5 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Cukinię (najlepiej ze skórą), soczewicę i cebulę oraz przyprawy gotuj 15 minut w 180 ml wody. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, zamieszaj i wyłącz gaz.
Następnie wszystko zmiksuj na gładko i przełóż do słoika.
Pasta może być przechowywana w lodówce do 7 dni, a zjadać można ją i na kanapce i jako dip z warzywami.
![](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0101_logo-1024x683.jpg)
![](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2022/07/20200825_180031_logo-1024x683.jpg)
![](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_0103_logo-1024x683.jpg)
![](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2020/11/20200825_180212_logo-1024x682.jpg)
Zostaw komentarz