Ketchup domowy. Kiedyś, gdy wydawało mi się, że myślę o zdrowym odżywianiu, kupowałam ketchup, który w składzie miał tak mało składników, że aż budził zaufanie. Ale czy możliwym jest, aby fabryka robiła zdrowy ketchup? Nawet wtedy wydawało mi się, że nie. Taki ketchup traktowaliśmy jedynie jako dodatek do potraw, którego nie należy zbyt często stosować. Dzieci bardzo lubiły go jeść, a ja im go limitowałam.
Do czasu
Aż doczytałam się o szczególnych prozdrowotnych właściwościach pomidorów i o tym, że im częściej je jemy, tym lepiej.
Latem jest cudownie, pomidory smakują wspaniale, jakkolwiek by je zjeść. Ale zimą jest kłopot, ponieważ w polskim zimowym słońcu pomidory nie rosną, a te które docierają do nas z innych krajów, należałoby traktować tylko i wyłącznie jako dodatek, którego nie można nadużywać. Zdrowe pomidory powinny dorastać w prawdziwym słońcu, nie zaś w szklarni.
Bosko, że wynaleziono pasteryzowanie jako sposób na przechowywanie żywności, umożliwiające niejako zamykanie słońca w słoiki i wypuszczanie go, gdy za oknem zima. Naszym sposobem na zamknięcie pomidora w słoiku jest zdrowy ketchup i przecier pomidorowy. Na dokładkę, im dłużej gotujemy pomidory, tym więcej będzie w przecierze likopenu, którego właściwości opisałam niżej.
Już w sierpniu pomidory są idealne do robienia z nich przetworów. Są słodkie, soczyste, pyszne. Jak dopisze słoneczna pogoda, to jeszcze we wrześniu będzie można coś zdrowego z nich przygotować na zimę. Natura obdarowała ludzi ogromnym bogactwem warzyw, a każde z nich działa korzystnie na nasz system odpornościowy. Dzięki temu łatwiej jest nam walczyć z różnego rodzaju dolegliwościami, a części z nich możemy w ogóle uniknąć.
Więcej o zwiększaniu odporności organizmu przeczytasz w tym artykule.
Likopen zawarty w pomidorach jest silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwnowotworowo, chroni przed zawałem serca i wylewem. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego. Chroni przed rakiem prostaty i szyjki macicy. I to jest tylko jeden z wielu składników zawartych w pomidorach. Dzięki potasowi pomidory działają moczopędnie i zmniejszają ciśnienie krwi. Dzięki błonnikowi wspomagają trawienie. Brom wspomaga układ nerwowy. Witamina C w świeżych pomidorach poprawia odporność właściwie na wszystko.
No i jak ich nie jeść?
Nasza rodzina uwielbia pomidory chyba pod każdą postacią, dlatego poświęcamy kilka godzin w roku na zrobienie z nich zdrowych przetworów na całą zimę.
Składniki na ketchup domowy (14 słoików po 330 ml):
- 10 kg słodkich pomidorów
- 1,5 kg cebuli
- 15 ziarenek ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 4 goździki
- 1 łyżka zmielonego pieprzu
- 3 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 0,5 szklanki octu jabłkowego (ja użyłam domowego, ale może być ze sklepu)
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu (pomiń, jeśli masz bardzo słodkie pomidory)
Z takim zdrowym ketchupem mam niewiele pracy. Wystarczy, że pomidory umyję, pozbawię szypułek, przekroję na pół, dodam ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pieprz i zaczynam gotować. Aby się zagotowały są przykryte.
Po zagotowaniu zdejmuję pokrywkę i gotują się tak kilka godzin, aby odparowała z nich woda. Mieszam co około pół godziny. W zależności od soczystości pomidorów i pożądanej konsystencji ketchupu taki sos gotuję nawet 10 godzin. W tym czasie można robić cokolwiek 🙂 A im dłużej się pomidory gotuje, tym ketchup będzie gęstszy i więcej będzie w nim likopenu.
Gdy pomidory zrobią się gęste, dodaję obraną i pokrojoną cebulę i gotuję razem z pomidorami co najmniej 0,5 godziny (aby cebula dała się przetrzeć przez sito).
Po tym czasie sos miksuję blenderem kielichowym i przecieram przez sito, aby miał kremową konsystencję.
Dodaję pozostałe składniki, gotuję jeszcze 10 minut.
Po tym czasie wlewam wrzący zdrowy ketchup do słoików, zakręcam je, stawiam na zakrętce, pozostawiam do wystygnięcia i gotowe!
Ma idealną konsystencję i nie spływa z kanapki. Na dokładkę nie ma problemu z dopraniem zabrudzonej nim dziecięcej bluzeczki, bo nie ma tam żadnego dodatkowego barwnika! 🙂
Aby zrobić zdrowy przecier pomidorowy
wystarczy prawie wszystko zrobić tak, jak powyżej tylko bez dodawania cukru, octu, cynamonu i goździków. Bardzo lubimy nasz przecier dodać do pizzy, zupy pomidorowej i różnych sosów, chociażby do klusek po sycylijsku.
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zrobiłem ketchup według Twojego przepisu. Teraz z czystym sumieniem mogę ten przepis polecić. Dokonałem co prawda małej zmiany, ale być może bez niej ketchup byłby jeszcze lepszy. Zmniejszyłem o połowę ilość ostatnich składników: cukru i octu.
Michale, najważniejsze aby Ci smakował 🙂 Cieszę się, że spróbowałeś.
Pozdrawiam
Czy pomidory były ze skórką,tak wygląda na zdjęciu? Czy podczas blendowania rozdrobnią się i nie będą przeszkadzały?
Tak, były ze skórką. Jeśli tylko zblendujesz, mogą zostać cząstki pestek i odrobina skórek. Dlatego ja przecieram pomidory po zblendowaniu jeszcze przez sito. Można nie blendować, tylko od razu przetrzeć przez sito, ale przetrzeć trzeba.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję,teraz tylko na ryneczek w poszukiwaniu pomidorów(mam nadzieję ,że jeszcze dostanę takie na przecier) i do roboty.Dziś robiłam dżem z gruszek+dynia wg Waszej receptury,mam nadzieję ,że moim domownikom będzie smakować :)Pozdrawiam
Czy podczas gotowania garnek był z pokrywką ?
Zagotowuję pod przykryciem, aby było szybciej. Później pomidory gotują się bez przykrycia.
po co komu taka robota mozolna… jak w sklepach tyle roznych wersji pomidorow az polki sie uginaja i na ile to leczy czy daje satysfakcje a pozostaje zmęczenie i i więcej nic …trzeba miec jakas idee fixum dyrdum …????
Ale żartujesz, prawda? 😉
Czy takie “sklepowe” lub targowe pomidory nadają się na przerobienie? I dla nas i dla małego synka 🙂
Niestety pomidorów z ogródka mam tyle co na kanapeczkę :/
pozdrawiam
Nadają się. Dla pewności możesz umyć je tym sposobem: https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/pestycydy-na-warzywach-i-owocach-jak-sie-ich-pozbyc/
Zawsze lepiej dać takie pomidory niż żadne 🙂
Miłej pracy 🙂
a można je najpierw sparzyć i zdjąć skórkę?
Szkoda pracy 🙂
mam wątpliwości co do miksowania blenderem kielichowym. Robiłam tak i pomidory straciły intensywny kolor- gdyż przecier został bardzo napowietrzony. Zbladł nieco i stał sie taki jakiś spieniony. Następną porcję zrobiłam zwykłą zyrafą i był ładny, intensywnie czerwony.
Ja robię kielichowym – za dużo zabawy ręcznym i nigdy nie uzyskasz tak kremowej konsystencji, jak kielichowym. W końcu miksujesz ze skórkami i pestkami. Napowietrzony? Nie. Może zależy od użytego blendera. Ja uzyskuję z mojego fantastyczną konsystencję i piękny kolor, który zależny jest od czasu gotowania pomidorów.
Chciałabym zapytać jak długo może stać taki otwarty słoik – w sensie jak szybko trzeba go zjeść? I jak długo taki ketchup może stać zamknięty?
Szczerze, dni nie liczyłam, ale około 2 tygodnie zamknięty w lodówce. Przy czym gdy się zepsuje, będzie dokładnie widać pleśń.
Zapasteryzowany w spiżarce u nas stoi 2 lata. Czasem robię ketchupy raz na dwa lata – dłużej nie próbowałam, bo zjadamy.