Musy owocowe z dynią na zimę, bez cukru

Sporo słońca do słoików udało nam się zapakować tego lata. Mamy już dżemy truskawkowe, wiśniowe, ketchupy i przeciery pomidorowe, ogórki kiszone, dżemy dyniowe, powidła śliwkowe. Teraz przyszedł czas na jabłka i gruszki pod postacią musów z dodatkiem dyni. Musy owocowebez cukru.

Musy owocowe
Musy owocowe

Zrobiłam je w bardzo prosty sposób.

Na musy jabłkowo-dyniowe zużyłam 4 kg jabłek Sunrise i 1,4 kg dyni (zważyłam już po obraniu).

Musy owocowe
Musy owocowe

Czyste jabłka pokroiłam na cząstki (nie obierałam) i wrzuciłam do garnka, do którego dałam również pół szklanki wody, aby owoce się nie przypaliły, zanim puszczą sok.

Nie czekałam aż pokroję wszystkie jabłka, wrzucałam je w miarę krojenia. Umytą dynię pokroiłam na paski, obrałam ze skóry i pozbyłam się pestek. Dodałam do jabłek.

Musy owocowe
Musy owocowe

Wszystko zagotowałam pod przykryciem i po 20 minutach gotowania bez przykrycia zblendowałam i przetarłam przez sito.

Taki mus gotowałam godzinę powoli, aby odparowała woda. Gdybym chciała uzyskać bardziej zwartą konsystencję, musiałabym gotować dłużej, ale chciałam stracić jak najmniej składników odżywczych, więc po godzinie wrzący mus przelałam do słoików, zakręciłam i odstawiłam na zakrętkach do wystudzenia. Wyszło 8 słoików o pojemności 0,5 litra.

Słoiki przygotowałam w taki sposób: umyte wstawiłam do piekarnika i stały tam 10 minut w temperaturze 160 stopni. Zakrętki gotowałam 5 minut w wodzie. Po tym czasie je odlałam, poczekałam aż przestygną i powycierałam czystą ściereczką do sucha.

Należy pamiętać, że brzegi słoików muszą być czyste i suche zanim te zostaną zakręcone.

Nasz eBook dzięki któremu zdrowo odmienisz swoją kuchnię!

Musy owocowe
Musy owocowe

Rano sprawdziłam, czy wszystkie słoiki się zapasteryzowały patrząc, czy wszystkie wieczka są wklęsłe i do spiżarki.

Musy owocowe
Musy owocowe

Zimą będziemy je zjadać jako dodatek do ryżu, kaszy jaglanej, naleśników. Pyszności 🙂

Musy owocowe
Musy owocowe

Musy z gruszek zrobiłam takim samym sposobem, z tą różnicą, że na nie zużyłam 5 kg gruszek o nazwie Klapsy i 2 kg dyni (zważona po obraniu). Wyszło 9 słoików o pojemności 0,5 litra.

Dobrej zabawy 🙂

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

>

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Musy owocowe z dynią na zimę, bez cukru
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)