Pamiętam, gdy dawno temu pierwszy raz skosztowałem batatów, byłem zaskoczony ich słodkawym smakiem – zupełnie mi nie pasującym do ziemniaka. Tę słodkawą nutę można jednak doskonale wykorzystać do zróżnicowania smaku potrawy, na przykład surówki z jarmużu.
Z jarmużu, batatów i kalarepki przygotowałem bardzo prostą surówkę, wszystko zajęło mi nie dłużej niż 25 minut. Najwięcej czasu zajmuje krojenie i duszenie batata. Jeżeli masz więcej czasu to batata możesz upiec w piekarniku, będzie wtedy jeszcze bardziej dietetyczny.
Surówka doprawiona jest łagodną nutą czosnku, łagodną dzięki temu, że czosnek przed dodaniem do jogurtu został uduszony razem z batatami.
Składniki na sałatkę z jarmużu z batatami:
- kilka kiści jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1 batat
- 1 mała kalarepka (ew. można pominąć)
- zdrowy olej (np. lniany, oliwa z oliwek)
- sól himalajska, kamienna lub morska
- ser parmezan we wiórkach
- jeden jogurt naturalny
- łyżeczka masła klarowanego
Batata obierz i pokrój w około 1 centymetrowe kosteczki. W rondlu z grubym dnem rozpuść masło klarowane (lub inny zdrowy tłuszcz) i wrzuć pokrojone bataty i obrany czosnek. Duś do miękkości (około 15 minut) pod przykryciem na małym ogniu.
Jarmuż umyj, pozbądź się grubszych łodyg, wrzuć do miski i skrop oliwą z odrobiną soli. Masuj rękoma liście jarmużu, aż każdy jego fragment będzie zwilżony oliwą i solą.
Kalarepkę obierz i pokrój w jedno centymetrowe kosteczki. Podduszony czosnek wyciśnij i dodaj do jogurtu naturalnego.
Wyłóż wcześniej przygotowany jarmuż na talerz, dodaj pokrojoną kalarepkę i jeszcze ciepłego uduszonego batata. Całość posyp wiórkami parmezanu.
Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowo czosnkowym.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz