Michał właśnie zrobił podcast z Markiem Zarembą, autorem książki Jaglany detoks. Przy tej okazji otrzymaliśmy jedną w prezencie, dlatego też od razu zabrałam się za jej czytanie. Marek zamieścił tam sporo bardzo ciekawych przepisów, które można wykorzystać podczas oczyszczania. Przepisy te są świetne również dla tych, którzy oczyszczania nie planują.
Pomyślałam sobie, że podrzucę Wam dwa wybrane przepisy. Jeden z nich to barszcz czerwony, do którego można wykorzystać zakwas buraczany (na który przepis znajdziesz tu). Jeśli akurat nie masz takiego w lodówce, możesz zakwasić barszcz cytryną.
Wybrałam barszcz, ponieważ lubię buraki pod prawie każdą postacią, a pomysł z dodaniem doń kaszy jaglanej bardzo mi się spodobał.
Drugi przepis jest na pudding jaglany z dynią znajdziesz tu.
Składniki na barszcz czerwony z kaszą jaglaną:
- 2 litry wody
- 80 dag buraków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2-3 cebule
- 10 cm pora
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z 1 cytryny
- 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
- 1 łyżka syropu klonowego (można pominąć, a przy detoksie nie dodawać)
- 1 łyżka oleju lnianego (przy detoksie nie dodawać)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w talarki.
Zagotować wodę i dodać do niej buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por i przyprawy (oprócz soli). Gotować 30 minut.
W tym czasie ugotować kaszę.
Kaszę podprażyć w suchym garnku i wypłukać. Po tym dodać 2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 15 minut. Kaszę w takim przypadku gotuję tak, aby nie była sypka. Dodaję ją do barszczu w kawałkach.
Można również w połowie gotowania dodać wypłukaną kaszę i ugotować w zupie. Przy czym dobrze jest zmniejszyć ilość do 1/2 szklanki (mocno zwiększa objętość).
Po 30 minutach gotowania barszczu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i opcjonalnie syrop klonowy, wyłączyć gaz. Dodać zakwas i nie gotować, aby barszcz nie nabrał brunatnego koloru. Można jeszcze dodać sok z połowy cytryny. Nie gotować.
Na talerze nalać barszczu z warzywami, dodać kaszę, posypać pietruszką i gotowe.
Smacznego!
Porcja dla 5 osób na raz.
Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
Ale nie codzienny przepis! Zastanawiam się czy gotując kasze tylko 15 min mamy ją ugotowaną?
A może trzeba ją potrzymać pod przykrywką z 10 min?
Hej Aniu, po 15 minutach kasza jest wystarczająco dla mnie ugotowana (jest taka chrupka). Ale swoją drogą i tak zawsze czeka w garnku parę minut, więc jeszcze dochodzi. 🙂
A przepis jest wyjątkowo udany jak dla mnie 🙂
zupa zrobiona, wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej : )
Ale się cieszę 🙂
Właśnie zrobiony i zjedzony dziś barsczyk. Dziękuję za podanie przepisu. Ciekawe i smaczne połączenie. Ostatnio mi zimno, rzeczywiście prażenie kaszy pomogło. Gratuluję bloga i pomysłów. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że zasmakował. Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
80dag to ile buraczków w przybliżeniu ;)?
A tak z 8 średnich sztuk.
🙂
Czy barszcz można zamrozić?
Można.