Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek do fantastyczny pomysł na drugie śniadanie lub inną przekąskę. A wiesz, co jest jej olbrzymią zaletą? Nie muszę planować jej przygotowania! Robi się ją tak szybko, że w każdej chwili można ją spontanicznie przygotować. Pietruszka, słonecznik i siemię lniane – zdrowotna rakieta 🙂 10 minut pracy – czujesz to??

Jeśli do tego masz zdrowy pełnoziarnisty chleb, kiełki i sałatę, to niczego więcej nie potrzeba.

Jest wyśmienita. Nasz najmłodszy jest nią zachwycony!

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Składniki na pastę pietruszkową do kanapek:

  • pęczek pietruszki
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czarnuszki
  • 2 szczypty soli himalajskiej (lub innej dobrej soli)
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody

Słonecznik podprażyć z solą na suchej patelni. Wystudzić.

Do blendera włożyć słonecznik, siemięwodę, kurkumę i zmiksować. Dodać pietruszkę i ponownie zmiksować.

KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się jaki blender w naszej kuchni sprawdza się najlepiej.

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Gotowe 🙂

Nasz eBook z obłędnymi pastami warzywnymi!

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek
Pasta pietruszkowa do kanapek

Dlaczego warto jeść pietruszkę?
Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, zaś witaminy C zawiera kilka razy więcej niż cytrusy.  Pobudza wydalanie moczu oraz kamieni z pęcherza moczowego, nerek i pęcherzyka żółciowego. Wzmacnia nadnercza. Korzystnie wpływa na nerwy wzrokowe i czaszkowe. Wspomaga trawienie. 
 

Dlaczego warto jeść słonecznik?
Ziarenka słonecznika dzięki dużej zawartości fitosteroli (roślinnych steroli) działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe chroniąc przed chorobami serca. Fitosterole zawarte w roślinach zapobiegają również rakowi piersi, prostaty, jelita grubego.  Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie i przyczynia się do chorób. Fitosterole poprawiają samopoczucie, dzięki czemu chronią przed depresją. Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy. 
 

Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane posiada niezbędne kwasy tłuszczowe w takiej postaci i proporcji, jakiej najbardziej potrzeba większości ludzi. Zachowują odpowiednią równowagę między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. Kwasy omega 6 min. sprzyjają formowaniu się skrzepów krwi, zaś omega 3 zmniejszają krzepliwość krwi, stąd konieczność zachowania odpowiednich proporcji między nimi. Siemię lniane zawiera białka, błonnik, fitosterole (opisane przy słoneczniku), kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), związki śluzowe, enzymy, witaminę E, sole mineralne takie jak magnez, cynk, żelazo. 
 

Kwasy tłuszczowe zawarte zarówno w słoneczniku, jak i siemieniu lnianym zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta pietruszkowa do kanapek
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 21 Review(s)