Czasu mało, ale babkę na święta chcę mieć. Zastanawiałam się, jak będzie smakować babka wielkanocna z mąki pełnoziarnistej. Eksperymentowałam z ciastem, co nie jest tak proste jak z potrawą, którą zawsze mogę doprawić podczas przygotowywania.
Za pierwszym razem wyszła za mało słodka, za drugi za bardzo słodka. Za trzecim razem wyszła w sam raz.
Składniki na babkę wielkanocną jogurtową, pełnoziarnistą:
- 0,5 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 4 łyżki melasy buraczanej lub syropu klonowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- garść płatków migdałowych
Do miski wbiłam jajka i zaczęłam miksować, dodałam jogurt, mleko, melasę, proszek do pieczenia i na koniec mąkę. Wszystko połączyłam i wlałam do formy babkowej z kominkiem.
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stC i piekłam 50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta poczekałam aby przestygło, wyjęłam z formy i nożem wyrównałam spód.
Polewę zrobiłam z 1 łyżki tłuszczu kokosowego, 1 łyżki cukru palmowego i 2 łyżek karobu. Rozpuściłam tłuszcz i wymieszałam z cukrem i karobem. Babkę polałam polewą posypałam płatkami i gotowe.
Do zrobienia polewy można użyć masło klarowane, ksylitol i kakao.
Kolor babka zawdzięcza pełnemu ziarnu i melasie buraczanej, która ma bardzo ładną ciemnobrązową barwę. I uwaga – babka nie jest sucha i puszysta – jest wyśmienita 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Pysznie i zdrowo, polecam!
Dziękuję Izo za komentarz 🙂
Pozdrawiam!
Babeczka wyszła piękna, dopóki jej nie ukroiłam. … ciasto twarde jak nie wiem co ? Tatiano powiedz proszę jakiego typu mąki użyłaś
Mąka orkiszowa pełnoziarnista Melvit. Babka nie była puszysta, jak po oczyszczonej mące pszennej, ale nie mogę powiedzieć, że była twarda jak nie wiem co 🙂 Bardziej bym to porównała do makaronów zwykłego i pełnoziarnistego. Jest różnica w smaku i konsystencji. Są bardziej wyraziste.
Pozdrawiam 🙂
Co dać zamiast melasy ,nie mogę jeść buraków.:)
Może być melasa z karobu, miód lub syrop klonowy.
Pozdrawiam 🙂