Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista

Czasu mało, ale babkę na święta chcę mieć. Zastanawiałam się, jak będzie smakować babka wielkanocna z mąki pełnoziarnistej. Eksperymentowałam z ciastem, co nie jest tak proste jak z potrawą, którą zawsze mogę doprawić podczas przygotowywania.

Za pierwszym razem wyszła za mało słodka, za drugi za bardzo słodka. Za trzecim razem wyszła w sam raz.

Składniki na babkę wielkanocną jogurtową, pełnoziarnistą:

Do miski wbiłam jajka i zaczęłam miksować, dodałam jogurt, mleko, melasę, proszek do pieczenia i na koniec mąkę. Wszystko połączyłam i wlałam do formy babkowej z kominkiem.

Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stC i piekłam 50 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta poczekałam aby przestygło, wyjęłam z formy i nożem wyrównałam spód.

IMG_1529_logo

Polewę zrobiłam z 1 łyżki tłuszczu kokosowego, 1 łyżki cukru palmowego i 2 łyżek karobu. Rozpuściłam tłuszcz i wymieszałam z cukrem i karobem. Babkę polałam polewą posypałam płatkami i gotowe.

IMG_1543_logo

Do zrobienia polewy można użyć masło klarowane, ksylitol i kakao.

Kolor babka zawdzięcza pełnemu ziarnu i melasie buraczanej, która ma bardzo ładną ciemnobrązową barwę. I uwaga – babka nie jest sucha i puszysta – jest wyśmienita 🙂

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Nazwa przepisu
Babka wielkanocna jogurtowa, pełnoziarnista
Opublikowany w