Gdy przygotowywałam menu do wiosennego Jaglanego Detoksu zastanawiałam się jak zrobić brukselkę, aby była odpowiednia na czas oczyszczania. Błądząc po sklepie w poszukiwaniu inspiracji spojrzałam na sok jabłkowy. On spojrzał na mnie…
i to było to. Zabrałam go więc do domu i spożytkowałam. Takie brukselki potrzebowały towarzystwa, więc podczas gotowania wpadłam na pomysł ich podania, aby wszystko idealnie się skomponowało. I wyszło coś naprawdę pysznego.
Jeśli nie jesteś na jaglanym detoksie, to brukselki możesz przyrządzić wg tego przepisu.
Składniki na brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami dla 1 osoby:
- kilkanaście brukselek (jak nie znajdziesz świeżych mogą być mrożone)
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
- mała cebula
- 2 buraki czerwone
- 150 ml soku jabłkowego tłoczonego
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- kilka liści wybranej sałaty/kapusty
Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i gotuj około 30 minut (do miękkości) z dodatkiem 50 ml soku jabłkowego, 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczki oliwy.
Kaszę gryczaną opłucz, wsyp do garnka, wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, 2 szczypty soli, 1 łyżeczkę oliwy i gotuj 5 minut. Następnie zawiń w koc i niech czeka na buraki. Po 20 minutach będzie gotowa, ale czekać może ile potrzeba.
Z brukselek zdejmij wierzchnie listki i główki umyj. Do małego rondelka włóż brukselki, wlej 100 ml soku jabłkowego i gotuj na małym ogniu 10 minut.
Na talerzu ułóż sałatę, kaszę, buraczki i brukselki. Gotowe.
UWAGA!
Brukselki z kaszą gryczaną i buraczkami doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.
ZAPRASZAMY!
O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory. Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi.
Kasza gryczana zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.
Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?
Wow, to jest naprawdę smaczne połączenie :)! Przyznam, że mocno sceptycznie podchodziłam do wymieszania buraczków i kaszy, ale spróbowałam i dałam się smacznie zaskoczyć 😉
Takie proste, prawda? Strasznie się cieszę, że Ci smakuje 🙂