I kolejny bezglutenowy chleb. Testuję na córce, która nie lubi kaszy gryczanej. Niewiele jest rzeczy, których nie lubi… Trudno w ogóle doszukać się czegoś, czego nie lubi… Kaszy gryczanej nie lubi. Mąki gryczanej OCZYWIŚCIE również nie lubi… Ale chleb z mąką kukurydzianą lubi 😉
Składniki na chleb z mąki gryczanej na drożdżach:
- 25 gramów świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka zdrowej soli
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 0,5 szklanki pestek dyni
- 1 łyżka płatków amarantusa
- 700 ml letniej wody 100 do zaczynu i 600 do ciasta
Zrób zaczyn drożdżowy: rozmieszaj drożdże w 100 ml letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym dodaj zaczyn i wodę i krótko zamieszaj. Odstaw w misce na 20 minut w ciepłe miejsce przykryte ścierką. Po tym czasie przemieszaj i przelej do foremki (2 litry) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut przykryte ścierką.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. góra/dół. Gdy będzie nagrzany wstaw foremkę z ciastem i piecz 50 minut. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyłóż na kratkę, aby odparował. Wychodzi bochenek o wadze 1,3 kg.
Zawsze związuję foremkę, aby trzymała fason 😉
Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Witam
Ja również jak państwa córka nie lubię smaku gryki. Oczywiście zjem , dużo chętniej niepaloną .Choruje na nowotwór
neuroendokrynny ( hormonalnie zależny) a poza tym Hashimoto. Już dość długo szukam przepisu na chleb ponieważ mam świadomość że gluten mi szkodzi. Czy składniki tego chleba nie będą mi szkodzić?
Wiem że gryke i kukurydze przed zbiorami ,,leje” się .Roundupem. Co o tym sadzicie ?
Gryka nie ma w sobie glutenu, więc będzie do bardzo dobry sposób na unikanie go. Taki samodzielnie przygotowany chleb to również dobre wyjście aby nie kupować sklepowego bezglutenowego i uniknąć niepożądanych dodatków. Jeżeli pozostałe składniki tego chleba Ci nie szkodzą, to chleb będzie dobry dla Ciebie. Ale możesz również upiec prostszy w składzie (tu jest link do niego).
Gryka jest traktowana roundupem dlatego polecamy kupowanie tylko ekologicznej. Również jaglaną najlepiej kupować ekologiczną. I kukurydzę też.
Dzień dobry
Chciałabym skorzystać z powyższego przepisu. Niestety moje dziecko jest uczulone na gluten, kukurydzę, ryż i ziemniaki, więc nie mogę użyć ani mąki kukurydzianej, ani ziemniaczanej. Jak Pani myśli, czy uda się chleb z mąka owsianą i skrobią z tapioki?
Dziękuję i pozdrawiam.Jola
Jola, to może po prostu spróbuj z chlebem spod tego linku: https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/alkaliczny-bezglutenowy-chleb-gryczany/
Ponadto, jeśli w wyszukiwarkę na blogu wpiszesz słowo chleb, otrzymasz całą listę chlebów opublikowanych na blogu (również z mąką owsianą) i na pewno jakiś Wam podpasuje.
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam chleb gryczany, a pomysł z foremką…bezcenny. Mam takie trzy i leżały bezużytecne do dziś 🙂 Dziękuję
No właśnie czegoś brakowało tej foremce 😉
Ja mam foremkę blaszaną, to trzeba ją wysmarować olejem?
O tak, olej będzie potrzebny.
-Może być mąka gryczana pełnoziarnista?
Tylko i wyłącznie 🙂