Tak się zastanawiałam, czy znam osobę, która nie lubi naleśników. Nikt nie przyszedł mi na myśl. Nic dziwnego, naleśniki są pyszne. Można przygotować je na wiele różnych sposobów – na wytrawnie i na słodko. Ale jak się okazuje coraz więcej osób ma nietolerancję glutenu, co jest ogromnym problemem w czasach, kiedy tak wiele produktów go zawiera. I dlatego trzeba szukać sposobów na zmniejszenie jego ilości w codziennej zdrowej diecie.
Ja lubię wszystkie naleśniki: te na słodko z powidłami na śniadanie, a na obiad wytrawne, na przykład ze szpinakowo-pieczarkowym farszem.
Składniki na delikatne naleśniki (4-5 sztuk):
- 1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
- 1 jajko
- 1,15 szklanki wody (czyli ciut więcej niż szklanka)
- 3 szczypty soli
- masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia (jeżeli masz patelnię, która nie potrzebuje tłuszczu, usmaż bez niego)
Szklanka = 250 ml
Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i usmaż delikatnie.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Czy może być inna mąka niż ryżowa? np. kukurydziana? Pytam bo póki co ryżowej nie mam pod ręką.
Może być 🙂
Ile mogą leżeć w lodówce 🙂
Czy najlepiej zawinąć w folię spożywczą żeby nie wyschły
Tak około 12 godzin. Czyli jak wieczorem zrobisz, to rano zjedz. Jak rano zrobimy, to do wieczora na blacie stoją i cały czas są smaczne. Dłużej nie przechowywaliśmy. My naleśniki kładziemy na talerz i przykrywamy drugim talerzem. 🙂