Surowe warzywa lubimy podawać jako starter gościom, ale nie tylko. Często siadamy na tarasie i coś sobie chrupiemy. Marchewka, seler naciowy, szparagi, brokuły i co tam jest pod ręką, a do tego pyszny dip. Na przykład dip łososiowy z pomidorów. Gdy go zrobiłam, od razu się w nim rozsmakowałam.
Z tych samych składników można zrobić pyszną pastę na kanapki.
Składniki na dip łososiowy z pomidorów:
- 2 pomidory świeże bez skórki
- 3 pomidory suszone (bez oleju)
- 5 dag twarogu (może być kozi)
- 2 szczypty kozieradki
- 3 szczypty zdrowej soli (u mnie himalajska)
- 1 łyżka oleju lnianego
Wszystkie składniki zmiksuj.
Smacznego!
I wersja do pracy.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
właśnie zrobiłam! smak i zapach cudowny… ale niestety konsystencja jakaś taka nie bardzo dipowata:( dodałam więcej twarożku (może w tym tkwi problem? dodałam kozi kanapkowy), w sumie 125g, ale niewiele pomogło. teraz chłodzi się w lodówce, może choć trochę stężeje.
No i pewnie nie stężał… 🙂 Twaróg, czyli biały ser bez śmietanki musi być, inaczej wychodzi zbyt rzadki 🙂 Ale ciszę się, że smakował 🙂
czyli jednak prawdziwy twaróg 🙂 przyznam, że nie wpadł mi nigdy w ręce kozi twaróg więc pomyślałam, że chodzi tu raczej o “naprowadzenie” aby ktoś przypadkiem nie zmiksował koziego sera pleśniowego 😉 a jeśli chodzi o dip to… nie stężał, ale i tak cały zniknął 😉
Jest kozi, tylko kilka razy droższy od krowiego, niestety 🙁