Rybka pod każdą postacią jest smaczna. My bardzo lubimy w galarecie. Można zrobić ją dzień przed świętami i podczas świąt delektować się jej smakiem. Nie siedzimy przez święta przed stołem, ale w kuchni też nie urzędujemy, dlatego wiele potraw czeka w lodówce.
Do ryby używam żelatyny ekologicznej. Można również użyć agar-agar, ale my najbardziej lubimy z żelatyną.
Składniki na dorsza w galarecie:
- 0,5 kg dorsza bałtyckiego
- 1 litr wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 20 cm pora
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 10 listków lubczyku lub pół łyżeczki rozdrobnionego

Zagotować litr wody, włożyć warzywa z przyprawami i gotować 15 minut.
Dorsza pokrojonego na około 5 centymetrowe kawałki ułożyć na warzywach, delikatnie zagotować i gotować 15 minut. Bardzo ostrożnie aby nie buzowało, a raczej – jak to moja mama mówi – tylko mrugało.
Po tym czasie wyłączyć gaz, odlać niecałą szklankę płynu, zaś rybę z wywarem pozostawić do przestygnięcia. W szklance z płynem rozrobić żelatynę.
Gdy wywar z rybą przestygnie, wyjąć rybę i poukładać ją w salaterkach razem z, na przykład, marchewką pokrojoną w talarki, natką pietruszki. Można również dodać kilka ziaren groszku.
Resztę płynu przecedzić przez gazę, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i przelać do salaterek tak, aby wszystko było przykryte.
Odstawić do stężenia i gotowe.
Jeśli wolisz agar-agar zamiast żelatyny ekologicznej, rybę należy zrobić tak samo, tylko agar przygotować wg przepisu na opakowaniu.


Z takiej ilości wyszło mi 16 małych porcji.
Smacznego!
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.






Zostaw komentarz