Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną

Uwielbiam. Uwielbiam gołąbki, ale niejednokrotnie brakuje mi czasu, aby zrobić je właśnie z kapusty. Dlatego robię je… z papryki zielonej. Ależ to jest pyszne. Zawsze przygotowuję do nich również sos pomidorowy. Pysznie i soczyście! A dzieci jak lubią!

Gdyby się zdarzyło, że nie masz którejś z przypraw, pomiń ją.

Ile masz tych gołąbków zrobić? Składniki podane są na 6-7 sztuk, a u nas każdy zjada po 2 na raz.

Składniki na faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną:

  • 6-7 sztuk małych zielonych papryk (80 dag przed wyczyszczeniem z gniazd nasiennych)
  • 50 dag pieczarek
  • 25 dag cebuli
  • kawałek białej części pora
  • płaska łyżeczka dobrej soli (ja użyłam himalajskiej)
  • po pół łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej i macierzanki
  • po szczypcie kurkumy i kozieradki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka dobrego tłuszczu (np. oliwa z oliwek nierafinowana)
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku

Białą część z całego pora podziel na pół. Jedną część użyj do farszu, a drugą do sosu.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 25 dag cebuli
  • kawałek białej części pora
  • około 700 ml przecieru pomidorowego (może być butelka dobrej passaty – tylko pomidory, ewentualnie sól i bazylia)
  • płaska łyżeczka dobrej soli
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka dobrego tłuszczu

Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną – prosty sposób wykonania

Zaczynamy od farszu: pieczarki umyć i pokroić na małą kostkę, cebulę obrać i również pokroić na kostkę. Pora pokroić na krążki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kaszę opłukać.

W garnku podgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę oraz przyprawy minutę podgrzewać i mieszać. Dołożyć pieczarki oraz pora i gotować 5 minut. Dodać kaszę jaglaną i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz. Dodać czosnek, wymieszać i farsz jest gotowy.

Gdy farsz się gotuje przygotować papryczki, czyli wydrążyć gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić papryk i można było od góry nałożyć farszu.

Małą łyżeczką włożyć farsz do papryk i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec 30 minut z funkcją termoobiegu. Jeśli nie masz termoobiegu, zwiększ temperaturę do 180 st. Jeśli z papryk, zanim minie 30 minut,  zacznie wyciekać sok, wyłącz piekarnik. Ja mam w zwyczaju piec je przez 20 minut i zostawiać je na kolejne 20 w piekarniku – papryki “dochodzą”, a ja mniej prądu zużywam.

Gdy papryki się pieką jest czas na zrobienie sosu. Obraną cebulę pokroić na półplasterki szerokości około 5 mm. W garnku podgrzać tłuszcz i dać na niego cebulę. Dodać przyprawy, a przede wszystkim sól, aby cebula puściła sok. Można dodać kilka łyżek wody. Chwilę poddusić. Dodać przecier pomidorowy i gotować razem z cebulą 5 minut.

Upieczone papryczki wyłożyć na talerze, polać sosem i smacznego. 🙂

Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną
Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną

Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną
Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ponadto zawierają składniki mineralne (żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, wapń), witaminy z grup A, B, D, E, kwas foliowy i błonnik.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Faszerowane zielone papryki z kaszą jaglaną
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)