Nasz junior bardzo lubi jadać jajecznicę. Jednak nie można dać się zwieść. Dziś lubi i chce ciągle ją jeść, a potem przez kilka lat nie może na to patrzeć. Dlatego u nas składniki dodatkowe jajecznicy zmieniają się, aby za każdym razem mogła być to w zasadzie inna potrawa 😉
Składniki na jajecznicę z cukinią i papryką dla 1. osoby:
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 2 łyżki cebula pokrojonej w małą kostkę
- 5 plastrów cukinii
- ogórek kiszony
- 2 szczypty dobrej soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- kawałek papryki
- kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
Na patelni rozgrzej oliwę i daj cebulę. Posól i duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj cukinię i duś kolejne 5 minut. Daj jajka i zrób jajecznicę tak, jak lubisz.
Jajecznicę wyłóż na talerz i posyp papryką pokrojoną w kostkę.
Do tego dołóż ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki i gotowe.


Zostaw komentarz