Jestem fanem gołąbków, ale cierpię na chroniczny brak czasu. Na szczęście mam przepis, dzięki któremu sprawa staje się prostsza. Pyszna, łatwa do przyrządzenia potrawa, która gości w naszym domu od wielu lat, a przyjechała ze Szwajcarii.
Cała moja rodzina uwielbia tradycyjne gołąbki, jednak ich przygotowanie wiąże się z dość dużym nakładem pracy – blanszowanie kapusty, zwijanie farszu w liście, które czasem pękają, gotowanie… Dlatego zdecydowanie częściej do przygotowania równie smacznego i pożywnego dania używam dużych cukinii lub kabaczków, które bo obraniu i wydrążeniu napełniam farszem “gołąbkowym”.
Składniki na kabaczek faszerowany mięsem mielonym:
- 1 duży kabaczek lub cukinia
- 20-30 dkg świeżo zmielonego mięsa (zależy jak duży kabaczek)
- jajko
- 2 duże cebule
- pół szklanki suchego ryżu brązowego
- łyżeczka soli kamiennej, pieprz do smaku
Farsz przygotuj jak do gołąbków, czyli wymieszaj podane składniki.
Cukinię przekrój w poprzek, pozbądź się pestek i napełnij ją farszem. Owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 1 godzinę, wyłącz piekarnik i poczekaj 30 minut, aby potrawa się dopiekła.
Podawaj polaną sosem pomidorowym, który wykonasz z:
- 2 dużych cebul
- 2 szklanek przecieru pomidorowego
- 4 ziaren ziela angielskiego
- 1 liścia laurowego
- pół łyżeczki soli kamiennej i pieprzu do smaku
Cebulę pokrój w talarki, delikatnie podsmaż, połącz z sosem pomidorowym i przyprawami i zagotuj. Gotowe.
Porcja dla 4 – 6 osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz