Kalafor należy do rodziny warzyw krzyżowych, które mają udowodnione działanie przeciwnowotorowe. Można go dodawać do zup, podawać w formie puree albo po ugotowaniu i zmiksowaniu używać jako bazy do sosów. Dzięki temu przepisowi w nie więcej niż 20 minut będziesz mieć na talerzu ciepłe, pożywne kolorowe danie, które napełni Cię energią i dostarczy zdrowych kalorii.
Składniki na potrawę dla 2. osób:
- kalafior około 100 g
- roszponka kilka garści (lub inna sałata)
- suszone pomidory 2 sztuki
- rzodkiewka 4 sztuki
- papryka świeża
- olej lniany 2 łyżki
- czosnek niedźwiedzi lub lubczyk
Kalafiora podziel na różyczki, daj do małego rondelka, chwilę podsmażaj, po czym dodaj 4 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś 10 minut. Pod koniec posyp szczyptą soli.
Paprykę, rzodkiewki i suszone pomidory pokrój, na talerz daj wszystkie składniki, polej olejem i posyp ziołami.
Zostaw komentarz