Czy można zjeść coś na kształt jajecznicy bez jajek? Ależ oczywiście, że można. Posiadając sól czarną smak będzie wyjątkowo podobny, ale bez niej jest równie pysznie.
I można takie danie wykorzystać na poście Ewy Dąbrowskiej.
Składniki na kalafior ze szczypiorkiem a’la jajecznica dla 2 osób:
- 0,5 kalafiora (ok. 40 dag)
- pęczek szczypiorku
- 2 szczypty lubczyku
- 3-4 szczypty soli himalajskiej
- 2 szczypty pieprzu
- jeśli nie jesteś na poście dodaj łyżkę oliwy z oliwek do smażenia
Kalafior ugotuj na parze (10 minut). Po ugotowaniu posiekaj go nożem lub rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masz kalafior mrożony, to go rozmroź i nie gotuj, tylko od razu daj na patelnię.
Daj go na patelnię i podsmaż jak jajecznicę, ale nie zesmaż za bardzo – ma być lekko. Dodaj wszystkie przyprawy i posiekany szczypior, zamieszaj i gotowe.
Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko, sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory 🙂 .
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.
Zainspirowałam się i wyszło zaskakująco pyszne 🙂
Cebulkę posiekałam, lekko posoliłam i zeszkliłam na wodzie. Surowy kalafior rozdrobniłam do konsystencji ryżu i dodałam do cebulki. Smażyłam krótko bo lubię chrupiący ale można dusić do miękkości. Przyprawiłam szczyptą kurkumy dla koloru no i oczywiście czarną solą. Szkoda, że nie miałam szczypiorku. Pysznie wyszło 🙂