Kasza jaglana bardzo często pojawia się w moich planach żywieniowych. Jest lekkostrawna, dzięki orzechom bardzo długo czuć po niej sytość, a dodatek owoców sprawia, że jest lekko słodka.
Składniki na kaszę jaglaną z winogronami i orzechami włoskimi dla 1. osoby:
- kasza jaglana 4 łyżki
- winogrona 1 garść około 70 g
- orzechy włoskie 4 sztuki
- mleko ryżowe 100 ml
Kaszę dokładnie opłucz na sicie i gotuj 15 minut od zagotowania. Wody powinno być 2 razy więcej niż kaszy.
Owoce poprzekrawaj na pół i dodaj na talerzu do ugotowanej kaszy, posyp orzechami włoskimi. Polej mlekiem i gotowe.
Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białko, witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.
Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów wielonienasyconych, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) spowalniających procesy starzenia się komórek. Regularne ich chrupanie obniża ryzyko chorób serca. Orzechy włoskie są często nazywane „pożywieniem dla mózgu” – poprawiają sprawność umysłową, pamięć i koncentrację. Przy czym po wyłuskaniu nie można ich długo przechowywać, aby tłuszcz w nich zawarty nie zdążył zjełczeć.
Zostaw komentarz