Zupy to moja specjalność. Lubię je robić, ponieważ są bogate w składniki i nie ma z nimi aż tak dużo pracy. Do tej przydaje się blender – lubię aby była w części zmiksowana na krem. Do tego szparagi i kalafior – pycha.
Kokosowe curry z soczewicą, kalafiorem i szparagami:
- 3-4 szklanki wody
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- plaster selera
- 8 łyżek soczewicy czerwonej
- ok. 10 cm pora (zielona część będzie się ładniej prezentować)
- ok 400 g kalafiora – 4 dobre garście (może być paczka mrożonego)
- 0,5 pęczka szparagów
- łyżeczka dobrej soli
- łyżeczka curry (bez glutaminianu)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Pietruszkę, marchewkę, cebulę, selera pokrój na mniejsze kawałki i gotuj z przyprawami i wiórkami kokosowymi 15 minut od zagotowania.
Po tym czasie potrawę zmiksuj, a następnie dodaj opłukaną soczewicę, pora pokrojonego na krążki, kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojone w słupki szparagi i gotuj kolejne 5 minut.
Szparagi jako nieliczne z roślin zawierają wszystkie niezbędne egzogenne aminokwasy. Oprócz białka zawierają ogrom odżywczych mikroelementów: magnez, fosfor, sód, żelazo, oraz witaminy z grupy B, C, E, K. Jak każde warzywo zawierają również błonnik, który działa oczyszczająco. Szparagi mają również inulinę (probiotyk), który jest doskonałą pożywką dla naszego cennego mikrobiomu (bakterii jelitowych). Zielone, są bardziej wartościowe 🙂
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz