Jarmuż…. najwyżej w skali ANDI. Każda zdrowo odżywiająca się osoba stara się go mieć w swoim menu. Tylko, że on nie jest taki łatwy do pokochania.
Ale! Po to mamy blendery (my od kilku lat używamy tego blendera), aby i jarmuż mógł wejść do naszych jadłospisów.
Składniki na koktajl esencja witaminowa dla 1. osoby:
- jarmuż kilka liści
- marchew 1 mała sztuka ok. 50 g
- jabłko 1 średnie ok. 200 g
- kurkuma mielona 1 szczypta
- mleko kokosowe 200 ml
- nasiona chia 2 łyżki
- daktyle 4 sztuki
- lód 2 kostki
- migdały 1-2 łyżki
Jarmuż daj taką ilość, którą złapiesz w dwa palce. Nie dawaj więcej, aby się nie zniechęcić. Po kilku koktajlach przyzwyczaisz się do tego składnika.
Upewnij się, że w daktylach nie ma pestek. Wszystkie składniki zblenduj z kostkami lodu.
Gdybyś miał do dyspozycji mleko kokosowe z puszki, daj go 50 ml. W przepisie miałam na myśli mleko kokosowe, które jest głównie z wody i wiórków.
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę.
Zostaw komentarz