Truskawki, jarmuż, kurkuma to takie antyoksydanty, że od razu cofniesz się w czasie. A tak na serio, to te składniki mają mnóstwo właściwości oczyszczających i odnawiających organizm. Do tego koktajl jest smaczny, a z dodatkiem zdrowego tłuszczu, bardzo pożywny. Samo zdrowie!
Polecam przeczytać o właściwościach przeciwnowotworowych żywności. Znajdziesz tam i jarmuż i kurkumę. Kliknij tutaj, aby przejść do artykułu.
Składniki na koktajl truskawkowo-jarmużowy dla 1. osoby:
- truskawki 1 szklanka ok. 150 g
- jarmuż kilka liści – ilość zwiększaj stopniowo, ponieważ jeśli dasz za dużo, koktajl będzie gorzki
- kurkuma mielona 1 szczypta – tak jak z jarmużem
- mleko kokosowe 150 ml
- nasiona chia 2 łyżki
- daktyle 4 sztuki
- lód 2 kostki – opcjonalnie
- migdały 1 łyżka
Wszystkie składniki zblenduj z kostkami lodu. Jeśli truskawki masz mrożone, wyjmij je z zamrażarki około 30 minut przed blendowaniem i nie dodawaj już lodu.
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i fitoskładniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki, które są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej wartościowe (odżywcze) są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Zostaw komentarz