Długo nie mogłem się przekonać do owoców morza, na zakupach omijałem je szerokim łukiem… Krewetki były pierwszą “nie rybą”, której skosztowałem, początkowo nieśmiało, zagryzając pokaźną ilością frytek. Z czasem proporcje frytki-krewetki szybko zmieniały się na korzyść tych drugich.
To było dawno temu, obecnie różne owoce morza jadamy regularnie – zdecydowanie bez frytek. Krewetki doskonale komponują się z czosnkiem, znakomicie uzupełnia i podkreśla ich delikatny smak. Dzisiaj tę kompozycję wzbogaciłem dodatkowo o pomidory, lekko kwaskowe – do owoców morza idealne!
Składniki na krewetki w pomidorach:
- 200 g dużych krewetek (mrożonych)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory (mogą być z puszki)
- sól, pieprz, chilli
- coś zielonego (koper, tymianek) do ozdoby
Krewetki rozmroź. Jeżeli są w pancerzykach obierz ze skorupek, usuń czarne żyłki, opłucz w zimnej osolonej wodzie, osącz dokładnie na sicie i osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, wyciśnięty czosnek – mieszając delikatnie podsmażaj przez około 2 minuty.
Dodaj obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, chilli i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Gotowe!
Zostaw komentarz