To mój ulubiony przepis na krewetki (takie małe szaleństwo) – może dlatego, że jest pierwszym, w którym naprawdę zasmakowały mi te delikatne owoce morza. Szczególnie na kolację przy świecach z Tatianą 🙂
Oczywiście w naszych eksperymentach kulinarnych próbuję różnych kompozycji smakowych, raz wychodzi lepiej, raz gorzej. Jednak krewetki na fasolce z grzankami to mój 100% pewniak.
Składniki na krewetki na fasolce z grzankami dla 2 osób:
- 200 g dużych krewetek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska, pieprz
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka masła do fasolki
- 1 ząbek czosnku do fasolki
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego na zakwasie
Krewetki obierz z pancerzyków, usuń czarne żyłki, opłucz w zimnej osolonej wodzie, odsącz dokładnie na sicie i osusz ręcznikiem papierowym.
Poucinaj łykowate końcówki strąków fasoli szparagowej, umyj pod bieżącą wodą i gotuj 10 minut na parze. Najlepiej aby fasolka była zielona – jest konkretniejsza w smaku. Po ugotowaniu wymieszaj ją z masłem, czosnkiem i płatkami migdałowymi.
Kromki chleba pokrój na mniejsze kawałki, powstaną z nich grzanki. Piecz w piekarniku do uzyskania koloru złotego.
W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszając delikatnie podsmażaj z obu stron przez około 4 minuty. W końcowej fazie podsmażania dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
Na talerze wyłóż przygotowaną fasolkę, na jej środku krewetki, a po bokach chrupiące grzanki.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Zostaw komentarz