Krzyżowe warzywa na parze, to jest dopiero proste danie na każdy dzień. Jeśli ktoś jest akurat na detoksie, ten nie używa warzyw strączkowych, ziemniaków ani tłuszczu. Składniki są dowolne choć ja mam ulubione zestawy. Ten będzie krzyżowy bez strączków.
A dlaczego krzyżowy?
Bo głównie z użyciem wyjątkowo zdrowych warzyw krzyżowych 🙂
Brokuły obfitują w żelazo, siarkę, witaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia. Lekko podgotowane zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki.
Kalafior zawiera kwas foliowy, witaminę C, beta-karoten. Zarówno brokuł jak i kalafior zawierają w sobie sulforafan, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Nie tylko chroni przed rakiem, ale również pomaga w leczeniu
Składniki na krzyżowe warzywa na parze:
- ćwierć brokuła
- ćwierć kalafiora
- cebula (biała lub czerwona)
- 1 marchewka
- garść posiekanego świeżego koperku
- 3 szczypty zdrowej soli, np. kamiennej
- ulubione zioła, na przykład włoskie (opcjonalnie)
Krzyżowe warzywa na parze – przygotowanie
Warzywa przygotować tak: brokuła i kalafiora podzielić na różyczki, cebulę pokroić na plastry grubości pół centymetra, marchewkę na krążki.
Do naczynia do gotowania na parze włożyć cebulę, marchewkę, kalafior i gotować 5 minut. Następnie dodać brokuł i gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć na talerz, posypać solą, koperkiem i ziołami. Gotowe.
Ja nie zawsze używam ziół. Podczas oczyszczania mam ochotę na prostotę, dlatego posypane solą i koperkiem smakują mi najbardziej. Przy czym nigdy nie solę podczas gotowania, a dopiero zaraz przed lub po przełożeniu na talerz. Dzięki temu czuję nie posolone na wskroś warzywa, lecz smak i warzyw i soli. To dla mnie czyni ogromną różnicę w odbiorze smaku warzyw.
Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze, możesz ułożyć warzywa (bez brokuła) w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Dodać brokuł i piec jeszcze 5 minut.
Warzywa po takiej obróbce termicznej będą chrupiące, co dla niektórych może oznaczać niedogotowane. Ale takie są najlepsze 🙂
Krzyżowe warzywa na parze postne idealnie sprawdzą się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
“5 kluczowych zasad oczyszczania
warzywno-owocowego”
Bezpłatny eBook, a w nim:
czy trzeba mieć jakieś urządzenie do gotowania na parzy, czy wystarczy garnek i cedzak metalowy?
Wystarczy garnek z sitkiem 🙂