Pogodzenie codziennej pracy na etacie z oczyszczaniem warzywno-owocowym wymaga motywacji, pomysłowości, a przede wszystkim szybkich i łatwych w przygotowaniu przepisów na potrawy. Odświeżający krem z brokuła wprost idealnie spełnia te wymagania.
Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i możesz go zrobić dosłownie w 20 minut. W naszej rodzinie ja zazwyczaj przygotowuje śniadania, ponieważ wstaję najwcześniej. Co najczęściej jadamy na śniadania znajdziesz pod tym linkiem.
Taki odświeżający krem z brokuła możesz przygotować również rano, przed wyjściem do pracy. Będziesz mieć świeże, aromatyczne, ciepłe śniadanie, a resztę zabierzesz z sobą do pracy i zjesz ze smakiem w przerwie obiadowej.
Składniki na odświeżający krem z brokuła dla 1 osoby na 2 razy:
- około pół litra wody
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka dobrej soli
- kawałek świeżego imbiru (jeśli ma grubość palca to 1 cm długości)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ulubiona zielenina do ozdoby (pietruszka, koper, kolendra, itd)
Krem z brokuła – przygotowanie
Wodę zagotuj i wrzuć do niej umytego i porozrywanego na kawałki brokuła. Gotuj kilka minut w międzyczasie przygotowując i dodając przyprawy: sól, curry, posiekany imbir i startą gałkę muszkatołową.
Po około 10 minutach (brokuł musi być lekko miękki, ale nie papkowaty) odlej do szklanki połowę wywaru i zmiksuj zawartość garnka. W miarę miksowania dolewaj wcześniej odlany wywar, aby uzyskać konsystencję, która Ci najbardziej odpowiada.
Na koniec dodaj sok z cytryny – gotowe!
Podawaj gorący przystrojony ulubioną zieleniną.
UWAGA!
Odświeżający krem z brokuła idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod nazwą postu Daniela.
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad oczyszczeniem swojego organizmu, pozbyciem się toksyn i zalegających niestawionych produktów przemiany materii to koniecznie zajrzyj pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.
Przekonasz się, że czasowo jedząc jedynie warzywa można oczyścić organizm odżywiając się kolorowo, zdrowo i smacznie.
ZAPRASZAMY! 🙂
Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fito-składników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym. Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz