No cóż można napisać o owsiance? Że zdrowa? Trzeba ją jeść? Źródło białka? E tam, to przecież nie wszystko. Nie dość, że zdrowa, lecznicza, źródło białka i błonnika, to jeszcze smaczna i sycąca na co najmniej 3 godziny. Ale trzeba ją odpowiednio przygotować.
A jeszcze jak ją dasz do cudnego kubka, który ja akurat dostałam od kuzynki Beaty, to i Ty i Twoje dziecko zjecie ją ze smakiem.
Składniki na owsiankę z granatem dla 1. osoby:
- woda 0,5 szklanki
- płatki owsiane górskie, pełnoziarniste 7 łyżek
- granat 5 łyżek
- mleko kokosowe 60% 1 łyżka
- sezam 1 łyżka
Zagotuj wodę. Dodaj płatki owsiane, sezam i mleko kokosowe, ale nie gotuj. Przykryj i niech postoją 10 minut.
Po 10 minutach, jeśli lubisz ciepłe śniadania, podgrzej płatki, ale nie gotuj. Do miski daj płatki i posyp granatem.
Gotowe!
Owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, zawarty w nim błonnik wiąże i usuwa toksyny z układu pokarmowego, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu. Ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)
Zostaw komentarz