Pieczony łosoś pod pomarańczami

Ryby w naszym domu są obowiązkowe. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Tak zostałam wychowana przez mamę, która starała się jak najczęściej przyrządzać nam ryby, gdy byłam dzieckiem. Zresztą teraz również nie ma odwiedzin bez rybki. Ostatnio najczęściej jest to ryba w galarecie – pycha – wszyscy ją zajadamy z wielkim smakiem 🙂

Lubimy również zupy rybne i ryby pieczone w piekarniku – smażenie i panierowanie stosujemy właściwie tylko do ryby po grecku.

Piekąc taką rybę, daję kawałek więcej, aby móc ją kolejnego dnia wykorzystać w pysznej sałatce (przepis znajdziesz tu).

Składniki na pieczonego łososia pod pomarańczami:

  • 50 dag łososia
  • 1 umyta pomarańcza
  • 2 łyżki soli himalajskiej
  • łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno do naczynia żaroodpornego
  • 20 liści bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek do sosu

Łososia umyj, wytrzyj i posyp solą oraz pieprzem. Nagrzej piekarnik do 175 st. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj łyżeczką oliwy z oliwek, połóż na nim łososia, a na łososiu plasterki pomarańczy. Przykryj naczynie, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut na termoobiegu. Gotowe.

Podawaj z sosem z bazylii zmiksowanej z oliwą.

Smacznego!

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczony łosoś pod pomarańczami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania