Ryby w naszym domu są obowiązkowe. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Tak zostałam wychowana przez mamę, która starała się jak najczęściej przyrządzać nam ryby, gdy byłam dzieckiem. Zresztą teraz również nie ma odwiedzin bez rybki. Ostatnio najczęściej jest to ryba w galarecie – pycha – wszyscy ją zajadamy z wielkim smakiem 🙂
Lubimy również zupy rybne i ryby pieczone w piekarniku – smażenie i panierowanie stosujemy właściwie tylko do ryby po grecku.
Piekąc taką rybę, daję kawałek więcej, aby móc ją kolejnego dnia wykorzystać w pysznej sałatce (przepis znajdziesz tu).
Składniki na pieczonego łososia pod pomarańczami:
- 50 dag łososia
- 1 umyta pomarańcza
- 2 łyżki soli himalajskiej
- łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno do naczynia żaroodpornego
- 20 liści bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek do sosu
Łososia umyj, wytrzyj i posyp solą oraz pieprzem. Nagrzej piekarnik do 175 st. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj łyżeczką oliwy z oliwek, połóż na nim łososia, a na łososiu plasterki pomarańczy. Przykryj naczynie, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut na termoobiegu. Gotowe.
Podawaj z sosem z bazylii zmiksowanej z oliwą.
Smacznego!
Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Zostaw komentarz