Lubimy robić pstrąga. Dzieci zjadają go ze smakiem. Nawet junior, który “nie lubi rybki”, pstrąga zje 😉 Można go przyrządzić na kilka sposobów, ale pieczony z dodatkiem warzyw jest pyszny i prosty w przygotowaniu.
Składniki na pstrąga na szpinaku z brokułem dla 1 osoby:
- pstrąg tęczowy 1 sztuka (ok. 200 g)
- 5 szczypt dobrej soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g szpinaku
- 250 g brokuła (0,5 sztuki)
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
Pstrąga posyp solą i pieprzem, odczekaj co najmniej 20 minut (możesz dłużej). Możesz pokroić go na porcje. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz pod przykryciem 30 minut.
W rondlu uduś szpinak z dodatkiem szczypty soli i z brokułem podzielonym na różyczki. Duś chwilę, aby szpinak tylko zmiękł, a brokuł był chrupiący. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na talerzu ułóż pstrąga (polej go sokiem z cytryny), a obok ułóż szpinak z brokułem.
Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fitoskładników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym. Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.
Zostaw komentarz