Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem

Przepis na pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem jest drugą propozycją z bardzo ciekawej książki Jaglany detoks Marka Zaremby, którą otrzymaliśmy podczas, gdy Michał nagrywał z autorem podcast o wspaniałych właściwościach kaszy jaglanej. Gorąco polecam przesłuchanie 🙂

Pudding to właściwie budyń, ale nie do końca, ponieważ dużo jest w nim owoców. Choć dynia nie jest owocem, to jednak w zależności od tego jak się ją przygotuje, bardziej przypomina warzywo lub owoc 🙂

Składniki na pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem dla 5 osób:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 duże jabłko
  • 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 granat
  • łyżeczka sezamu

Kaszę wypłukać, podprażyć w suchym garnku i ugotować w 1 szklance wody. Podprażona kasza ma właściwości ogrzewające, dlatego nie każdy musi ją prażyć.

Aby kasza jaglana po ugotowaniu nie miała gorzkiego posmaku, należy przed gotowaniem wypłukać ją pod bieżącą wodą.

Dynię gotować 15 minut, dodać pokrojone jabłko ze skórką i gotować jeszcze 5 minut (w przepisie Marka jabłka się nie gotuje lecz dodaje pokrojone w kostkę na pudding). Z tej ilości wyszła mi czubata szklanka musu dyniowo-jabłkowego.

Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem

Do blendera dać mus, kaszę, cynamon, miód, mleko i zmiksować na gładką masę. Jeśli dodasz więcej mleka, wyjdzie z tego pyszny koktajl. Jeśli za bardzo czujesz dynię i Ci to nie odpowiada, dodaj jeszcze łyżeczkę cynamonu 🙂

Przelać do pucharków, posypać ziarenkami granatu, ozdobić sezamem i gotowe. Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Nasz eBook z 3 dniowym jadłospis oparty na jaglance!

Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem


Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem

Smacznego!

Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie zawiera fityn, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości lekko zasadotwórcze, wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.

A dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Jaglany Detoks – bezpłatny eBook!


 

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu
5. Czy Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osiągnęły osoby, które przeszły detoks?

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pudding z kaszy jaglanej z dynią i jabłkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)