Bardzo jestem zadowolona z tego przepisu. Jakoś nie do końca przepadałam za szparagami, ponieważ mało miałam pomysłów na nie. Ale tego lata worek z pomysłami się otworzył i ugotowałam coś, co bardzo smakuje całej rodzinie. Taka potrawa to wszystko w jednym.
Składniki na risotto ze szparagami i chrzanem dla 2 osób:
- 0,75 szklanki ryżu brązowego
- 1,5 szklanki wody
- biała część pora
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- około 12 szparagów
- 1 łyżeczka dobrej soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek ekstra vergine
- 1 łyżeczka chrzanu
A do tego: sałata rzymska i pomidor.
Pora pokrój na krążki, cebulę w kostkę, marchewkę w słupki, a szparagi w krążki. Do garnka daj wodę i wrzuć do niej warzywa i sól. Gotuj kilka minut, a w międzyczasie do drugiego garnka daj oliwę, a następnie ryż, który ma się z tą oliwą dobrze wymieszać. Czyli podgrzewaj ryż i mieszaj, a za minutę przelej cały bulion warzywny. Niech wszystko się gotuje 15 minut.
Po tym czasie dodaj szparagi, dobrze zamieszaj i gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu, aby ryż się ugotował i garnek nie przypalił. Potrawa będzie gęsta i o to chodzi. Marchewkę możesz wyłowić i albo położyć na talerz obok risotto, albo rozdrobnić i dodać do risotto.
Na koniec dodaj chrzan i zamieszaj. Risotto wyłóż na talerz, a obok połóż wybrane dodatkowe warzywa. Gotowe.
Szparagi jako nieliczne z roślin zawierają wszystkie niezbędne egzogenne aminokwasy. Oprócz białka zawierają ogrom odżywczych mikroelementów: magnez, fosfor, sód, żelazo, oraz witaminy z grupy B, C, E, K. Jak każde warzywo zawierają również błonnik, który działa oczyszczająco. Szparagi mają również inulinę (probiotyk), który jest doskonałą pożywką dla naszego cennego mikrobiomu (bakterii jelitowych). Zielone, są bardziej wartościowe 🙂
Zostaw komentarz