Tofu to bardzo pożywny produkt, który przy okazji, jako element kuchni makrobiotycznej, świetnie pomaga zadbać o organizm, jeśli nie masz ochoty jadać mięsa lub nabiału.
Tofu jest bardzo dobrym źródłem białka, pozwala uzupełniać wapń w organizmie i jest źródłem żelaza. A do tego można go wykorzystać w wielu potrawach. Gorąco polecam w kokosowym curry.
Składniki na sałatkę z tofu i awokado dla 1. osoby:
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 plastry tofu – około 50 g
- przyprawa curry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pomidor czerwony 1 cały lub kilka pomidorków koktajlowych
- 0,5 sztuki awokado
- 1 łyżka sosu do sałatek lub oleju lnianego tłoczonego na zimno
Tofu pokrój na słupki i zamarynuj w oliwie wymieszanej z curry. Następnie delikatnie podsmaż podsmaż na patelni (nie jest to obowiązkowe).
Na talerzu ułóż pokrojoną sałatę, pomidora, awokado oraz podsmażone tofu i polej sosem do sałatek lub olejem lnianym.
Drugą połowę awokado spakuj do szczelnego naczynia i przechowuj w lodówce.
Gorąco zachęcam do poznania potraw z soczewicami, które są świetnym, zdrowym i smacznym sposobem na pożywne potrawy.
Zostaw komentarz