Sałatka z fetą, pomidorem i czerwoną fasolą to, jak się zapewne domyślasz, moja ulubiona sałatka. Jest bardzo pożywna. Biorąc taką do pracy obiad masz zapewniony. A do tego ładnie wygląda 🙂
Składniki na sałatkę z fetą i pomidorem dla 1-2 osób:
- rukola mała garść
- sałata rzymska 0,5 główki
- fasola czerwona z puszki 2 łyżki
- pomidor czerwony 1 sztuka
- ser feta plaster
- cebula czerwona kilka piór
- kapusta kiszona garść
- kiełki garść
- olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
Pokrojone składniki ułóż na talerzu i polej oliwą.
Pyszna!
Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.
Zostaw komentarz