Sałatka z soczewicą zieloną

Soczewica na dobre zagościła w naszej kuchni. W bardzo szybki sposób można wykonać z niej wiele potraw, a to się ceni, gdy człowiek zajęty 😉

Składniki na sałatkę z soczewicą zieloną dla 1. osoby:

  • soczewica zielona 3 łyżki ugotowanej
  • szczypta dobrej soli
  • ogórek kiszony 1 sztuka
  • roszponka garść
  • rzodkiewka 4 sztuki
  • kiełki garść
  • olej lniany tłoczony na zimno

Soczewicę ugotuj w 2 razy większej ilości wody (15 minut). Najlepiej ugotować pół szklanki, aby mieć soczewicę do kolejnej sałatki.

Warzywa ułóż na talerzu, a na nie soczewicę. Może być jeszcze ciepła lub chłodna. Ja lubię ciepłą.

Zobacz, jakie proste i pożywne.

Nasz eBook dzięki któremu pokochasz soczewicę!

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.