Soczewica na dobre zagościła w naszej kuchni. W bardzo szybki sposób można wykonać z niej wiele potraw, a to się ceni, gdy człowiek zajęty 😉
Składniki na sałatkę z soczewicą zieloną dla 1. osoby:
- soczewica zielona 3 łyżki ugotowanej
- szczypta dobrej soli
- ogórek kiszony 1 sztuka
- roszponka garść
- rzodkiewka 4 sztuki
- kiełki garść
- olej lniany tłoczony na zimno
Soczewicę ugotuj w 2 razy większej ilości wody (15 minut). Najlepiej ugotować pół szklanki, aby mieć soczewicę do kolejnej sałatki.
Warzywa ułóż na talerzu, a na nie soczewicę. Może być jeszcze ciepła lub chłodna. Ja lubię ciepłą.
Zobacz, jakie proste i pożywne.
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
Zostaw komentarz